Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ένα φύλο όπως τα άλλα


Σύμφωνα με τα πιο αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα, οι ομοφυλόφιλοι αριθμούν τουλάχιστον το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε κάθε χώρα και κάθε εποχή. Ποια είναι σήμερα η στάση του Νεοέλληνα απέναντι σ' αυτή τη μερίδα ανθρώπων οι οποίοι, εκτός από το σεξουαλικό προσανατολισμό, δε διαφέρουν σε τίποτε άλλο από τους συνανθρώπους τους;



Κατ' αρχάς στη χώρα μας η ομοφυλοφιλία έπαψε να αποτελεί ποινικό αδίκημα από το 1950. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνα του 1983 ένα ποσοστό 79,9% θεωρούσε αξιόποινη συμπεριφορά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ αντρών.



Ίσως τα τελευταία είκοσι χρόνια τα πράγματα να έχουν αλλάξει ως ένα βαθμό, ωστόσο οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες είναι ακόμα αναγκασμένοι να κρύβουν την ιδιαιτερότητά τους, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον εργασιακό χώρο και να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, ενώ οι κοινωνικές πιέσεις που συχνά δέχονται τους δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα.



Το τρίτο φύλο



Αυτή η αρνητική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία έχει ψυχολογική βάση. Οφείλεται στο φόβο μας απέναντι σε μια συμπεριφορά που αποκλίνει από το γενικό κανόνα. Στη ρίζα αυτού του φόβου, όπως και κάθε άλλου φόβου, βρίσκεται η άγνοια.



Πράγματι επικρατεί σύγχυση σχετικά με το τι είναι η ομοφυλοφιλία. Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί οργανική πάθηση, ψυχική ασθένεια, ανήθικη και επικίνδυνη συμπεριφορά. Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το αν οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες ή σε ψυχολογικά και κοινωνικά αίτια, αν γεννιέται κάποιος ομοφυλόφιλος ή γίνεται.



Μέχρι πρόσφατα οι επιστημονικές εξηγήσεις ήταν ασαφείς και συνέδεαν την ομοφυλοφιλία με κάποια σωματική ή ψυχική παθολογία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε πολλούς η εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο είδος ανίατης ασθένειας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στη βιολογική βάση της ομοφυλοφιλίας και τα πρώτα συμπεράσματα είναι επαναστατικά.



Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει το φύλο μας; Όταν η μαία κρατά ένα νεογέννητο και ανακοινώνει "Είναι αγοράκι" βασίζεται στην ανατομία του βρέφους. Στην πραγματικότητα ο καθορισμός του φύλου δεν είναι τόσο απλό ζήτημα. Επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως τα γονίδια, ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και το περιβάλλον. Οι δυνατοί συνδυασμοί αυτών των παραγόντων είναι αναρίθμητοι.



Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την παλιά αντίληψη σύμφωνα με την οποία υπάρχουν οι άντρες, οι γυναίκες και το λεγόμενο "τρίτο φύλο", οι ομοφυλόφιλοι; Πολύ πιο ρεαλιστική είναι η άποψη ότι ανάμεσα στα δύο άκρα, του υπέρμετρου ανδρισμού και της υπέρμετρης θηλυκότητας, υπάρχει μια ανεξάντλητη ποικιλία ενδιάμεσων τρόπων έκφρασης του φύλου. Μια ματιά γύρω μας αρκεί για να το επιβεβαιώσει. Βλέπουμε άντρες άτριχους, με ψιλή φωνή ή στενούς ώμους και γυναίκες δασύτριχες, με βαριά φωνή ή μικρό στήθος.



Οι παραλλαγές του φύλου είναι αμέτρητες. Με την ίδια λογική θα πρέπει να ξεφύγουμε από το στερεότυπο του θηλυπρεπούς ομοφυλόφιλου ή της αντρογυναίκας λεσβίας και να δεχτούμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης της ομοφυλοφιλίας.



Στην αρχαιότητα



Ένα από τα αρχαιότερα κείμενα που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία είναι η Παλαιά Διαθήκη. Η ιστορία των Σοδόμων, απ' όπου προέρχεται και η λέξη σοδομισμός, δείχνει ότι αυτή η σεξουαλική συμπεριφορά ήταν γνωστή τουλάχιστον από το 2000 π.Χ. Τόσο ο ιουδαϊσμός όσο και ο χριστιανισμός καταδίκασαν την ομοφυλοφιλία.



Δε συνέβαινε όμως το ίδιο σε άλλους πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Ετρούσκοι, οι Ρωμαίοι, οι Κέλτες ή οι Έλληνες. Σχετικά με την αρχαία Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συνέβαινε στην καθημερινή ζωή των πόλεων-κρατών, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όπως η Σπάρτη και η Αθήνα.



Είναι γνωστός βέβαια ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο ο Δίας θαμπώθηκε από την ομορφιά του νεαρού Γανυμήδη και μεταμορφωμένος σε αετό τον άρπαξε και τον ανέβασε στον Όλυμπο, όπου έγινε οινοχόος των θεών. Ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο αναφέρει έναν άλλο μύθο με τον οποίο εξηγεί την έλξη προς το ίδιο ή το αντίθετο φύλο.



Οι πρώτοι άνθρωποι, είπε, αποτελούνταν ο καθένας από δύο μισά, δύο άντρες, δύο γυναίκες ή έναν άντρα και μία γυναίκα. Ήταν όμως αλαζονικοί και θέλησαν να σκαρφαλώσουν στον ουρανό. Για να τους αποδυναμώσουν, οι θεοί τους έκοψαν στα δύο. Από τότε ο καθένας αναζητά το άλλο του μισό, που μπορεί να ανήκει είτε στο ίδιο είτε στο αντίθετο φύλο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες, η ομοφυλοφιλία με τη μορφή της παιδεραστίας φαίνεται ότι διαδόθηκε στον ελλαδικό χώρο μετά την κάθοδο των Δωριέων.



Είχε ως αφετηρία τη ζωή του στρατοπέδου και εστία της τα γυμνάσια, όπου κάποιος μπορούσε να θαυμάσει τα ωραία σώματα των πλούσιων νέων που αθλούνταν γυμνοί. Ο εραστής ήταν συνήθως ένας ώριμος άντρας που αναλάμβανε την ηθική και πνευματική καθοδήγηση του νεαρού ερωμένου του, παράλληλα με τη σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση.



Στην Ηλεία και στη Βοιωτία η σχέση του εραστή και του ερωμένου γινόταν γνωστή δημοσίως (Πλάτωνας 182 b), ενώ στη Σπάρτη ο εραστής (εισπνήλας) αναγνωριζόταν ως κηδεμόνας και ήταν υπεύθυνος απέναντι στην πολιτεία για τις παρεκτροπές του ερωμένου (άιτας). Όπως μας πληροφορεί ο Στράβων, στο θεσμό απέδιδαν παιδαγωγικό χαρακτήρα και οι Κρήτες. Εξάλλου ο Ιερός Λόχος των Θηβών, ονομαστός για την ανδρεία των πολεμιστών του, αποτελούνταν από εραστές και ερωμένους (Πλούταρχος, Ερωτικός, 761 d).



Όμως στο βαθμό που υπήρχε σαρκική σχέση μεταξύ εραστή και ερωμένου το πρωκτικό σεξ ήταν απαγορευμένο. Αντ' αυτού, όπως αναφέρει ο Τζ. Μάικλ Μπέιλι, καθηγητής ψυχολογίας στο Northwestern University, στο βιβλίο του The Man Who Would Be Queen (Joseph Henry Press), "ο εραστής έτριβε το πέος του ανάμεσα στα μπούτια του ερωμένου". Η αγοραία παιδεραστία διωκόταν, όπως και η διαιώνισή της έξω από το εκπαιδευτικό τυπικό.



Παρ' όλα αυτά, τα ερωτικά εγκλήματα μεταξύ ομοφυλόφιλων ήταν συχνά. Το πιο γνωστό είναι η δολοφονία του Ίππαρχου το 514 π.Χ. από τους τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα. Ο Θουκυδίδης και ο Αριστοτέλης αναφέρουν ότι ο Ίππαρχος ερωτεύτηκε τον Αρμόδιο, ο οποίος ήταν ερωμένος του Αριστογείτονα. Ο τελευταίος, από φόβο μήπως χάσει τον αγαπημένο του, άρχισε να σχεδιάζει την ανατροπή του τυράννου και τελικά τον δολοφόνησε μαζί με το σύντροφό του.



Τέλος, σχετικά με την ιδιωτική ζωή της λυρικής ποιήτριας Σαπφώς, η οποία ύμνησε τη γυναικεία ομορφιά και διηύθυνε στη Λέσβο ένα είδος οικοτροφείου για κορίτσια, οι απόψεις διίστανται. Σε πείσμα της γνωστής φημολογίας, ο Μάξιμος ο Τύριος αποφαίνεται ότι, όπως η Γοργώ ή η Ανδρομέδα, η σχέση της Σαπφώς με το γυναικείο κύκλο γνωριμιών της ήταν καθαρά παιδαγωγική και μορφωτική. Στους ρωμαϊκούς χρόνους είναι γνωστός ο έρωτας του αυτοκράτορα Αδριανού για το νεαρό Αντίνοο, ενώ ο Ιούλιος Καίσαρας διατηρούσε ομοφυλοφιλικές σχέσεις.



Ο χριστιανισμός πολέμησε την ομοφυλοφιλία, η οποία όμως δεν έπαψε να εκπροσωπείται από μεγάλα ονόματα της τέχνης και της διανόησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Όσκαρ Ουάιλντ ή η Βιρτζίνια Γουλφ. Χαρακτηριστική περίπτωση σύγχρονης ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς με χαρακτήρα πνευματικό και μυητικό είναι ένα έθιμο της φυλής Σάμπια, στα απομονωμένα υψίπεδα της Νέας Γουινέας.



Σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Μπέιλι, σε ηλικία από εφτά μέχρι δέκα ετών τα αγόρια απομακρύνονται από τη μητέρα τους και συμβιώνουν με ενηλίκους για μια δεκαετία. Είναι υποχρεωμένα μερικές φορές τη βδομάδα να ρουφούν το σπέρμα των ενήλικων παιδαγωγών τους, αφού η φυλή πιστεύει ότι μόνο έτσι μεταβιβάζεται το σπέρμα από γενιά σε γενιά και μέσω αυτού η αναπαραγωγική ικανότητα. Αν όμως το εν λόγω τελετουργικό συνεχιστεί και μετά τη μυητική περίοδο, όσοι το διαπράττουν χλευάζονται από τη φυλή.



Ομοφυλόφιλα ζώα



Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι αφύσικη, αφού αυτό το επιχείρημα το καταρρίπτει η ίδια η φύση. Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά παρατηρείται και στα ζώα, στα ψάρια ή στα έντομα και θεωρείται ένας από τους μηχανισμούς ελέγχου της πληθυσμιακής αύξησης. Εξάλλου η σεξουαλικότητα των ζώων είναι ευμετάβλητη και επηρεάζεται από το περιβάλλον.



Πριν από πενήντα χρόνια οι αρσενικοί γλάροι της Καλιφόρνια άρχισαν να εκδηλώνουν θηλυπρεπή συμπεριφορά, ενώ τα θηλυκά ζευγάρωναν μεταξύ τους και γεννούσαν αβγά που δεν είχαν γονιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τον Γκλεν Φοξ, συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Άγριας Ζωής στο Κεμπέκ, αιτία αυτής της αλλαγής ήταν το DDT που χύθηκε στον ωκεανό από ένα εργοστάσιο χημικών. Το DDT, με χημική σύσταση παρόμοια με ορισμένες θηλυκές ορμόνες, πέρασε στον οργανισμό των καραβίδων που αποτελούν τη βασική τροφή των γλάρων.



Η επίδραση της ουσίας αυτής αποδείχθηκε σε πειράματα που έγιναν με ποντικούς και άλλα ζώα. Πιο πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος επηρεάζει και τα ανθρώπινα έμβρυα κατά την κρίσιμη φάση της ανάπτυξης του φύλου.



Η ομοφοβία



Ενώ παλαιότερα η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν έγκλημα ή αμάρτημα, η ψυχιατρική ήταν εκείνη που την όρισε ως παθολογία. Το 1952 η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δήλωσε επίσημα ότι πρόκειται για αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας.



Από την πλευρά τους, τα κινήματα των ομοφυλόφιλων χρησιμοποίησαν τη δεκαετία του 1960 τον όρο "ομοφοβία" για να χαρακτηρίσουν ως προβληματική την εχθρική στάση απέναντί τους. Αργότερα η αποτυχία της ψυχιατρικής να "θεραπεύσει" την ομοφυλοφιλία, καθώς και τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι θέμα βιολογίας παρά προσωπική επιλογή, οδήγησαν την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία να δώσει ένα νέο ορισμό, αναφέροντας την ομοφυλοφιλία απλά ως μορφή σεξουαλικής συμπεριφοράς.



Τα χρωμοσώματα



Ο πυρήνας κάθε ανθρώπινου κυττάρου περιέχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων μέσα στα οποία υπάρχουν τα γονίδια, που μεταφέρουν από γενιά σε γενιά τις πληροφορίες για την κατασκευή ολόκληρου του οργανισμού. Είκοσι δύο απ' αυτά τα ζεύγη αποτελούνται από δύο χρωμοσώματα, όμοια σε μέγεθος και σχήμα, ενώ το εικοστό τρίτο αποτελείται στους άντρες από δύο ανόμοια φυλετικά χρωμοσώματα που ονομάζονται Χ και Υ και στις γυναίκες από δύο όμοια φυλετικά χρωμοσώματα Χ. Ως τώρα υπεύθυνο για τον καθορισμό του φύλου θεωρούνταν το γονίδιο TDF, που περιέχεται στο χρωμόσωμα Υ. Το γονίδιο αυτό καθορίζει την ανάπτυξη των αντρικών γεννητικών οργάνων.



Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η απουσία του στα θηλυκά αρκούσε για να δημιουργηθούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε ότι το χρωμόσωμα Χ περιέχει ένα άλλο γονίδιο, το γονίδιο της θηλυκότητας ή DSS, το οποίο μπορεί από μόνο του να μετατρέψει σε θηλυκό ένα μυγάκι με αρσενικό χρωμοσωμικό φύλο.



Η ταυτότητα του φύλου ενός άντρα είναι ΧΥ και μιας γυναίκας ΧΧ. Υπάρχουν όμως και κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις. Ένας στους 20.000 άντρες έχει δύο θηλυκά χρωμοσώματα ΧΧ και μία στις 100.000 γυναίκες δύο αρσενικά ΧΥ. Ένα στα 30.000 άτομα είναι ερμαφρόδιτο˙ έχει φυλετικά χρωμοσώματα ΧΧ και εσωτερικά γεννητικά όργανα είτε θηλυκά είτε αρσενικά.



Ένας στους 700.000 άντρες έχει δύο Χ και δύο Υ χρωμοσώματα. Δεν έχει διαπιστωθεί ως τώρα αν αυτές οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες οδηγούν στην ομοφυλοφιλία. Αντίθετα, μελέτες που διενεργήθηκαν σε άντρες με δύο χρωμοσώματα Χ κι ένα Υ -το λεγόμενο σύνδρομο Klinefelter- έδειξαν ότι το ποσοστό ομοφυλοφιλίας σ' αυτούς είναι υψηλότερο. Η κατοχή ενός επιπλέον Χ χρωμοσώματος είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία της ομοφυλοφιλίας.



Γκέι γονίδια



Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για την ομοφυλοφιλία. Ο Ραλφ Γκρίνσπαν, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δημιούργησε στο εργαστήριο ένα αμφισεξουαλικό μυγάκι εισάγοντας θηλυκά γονίδια σε κάποια κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όσφρηση.



Οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, που έχουν το ίδιο γενετικό υλικό, προσφέρονται ιδιαίτερα για έρευνα σχετικά με το ρόλο της κληρονομικότητας στην ομοφυλοφιλία. Δύο πρόσφατες μελέτες, η μία στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και η άλλη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κατέδειξαν ότι αν ο ένας από τους δύο μονοζυγωτικούς διδύμους είναι γκέι οι πιθανότητες να είναι και ο άλλος ανέρχονται στο 50-60%, ενώ στους ετεροζυγωτικούς το ποσοστό είναι 25-30%.



Στις μονοζυγωτικές δίδυμες οι πιθανότητες να είναι και οι δύο λεσβίες είναι 48%, ενώ στις ετεροζυγωτικές 16%, το ίδιο ποσοστό που υπάρχει ανάμεσα σε μη δίδυμες αδερφές. Από άλλες έρευνες που έκαναν ο βιοχημικός Ντιν Χάμερ και ο ψυχολόγος Μάικ Μπέλεϊ στο γενεαλογικό δέντρο μονοζυγωτικών διδύμων, φαίνεται ότι η αντρική ομοφυλοφιλία κληρονομείται από την πλευρά της μητέρας (φυλοσύνδετο πρότυπο κληρονόμησης).



Σε μια περιοχή του Χ χρωμοσώματος που ονομάζεται Hq28 υπάρχουν γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες γέννησης ομοφυλόφιλων γιων από 2-4%, που είναι ο μέσος όρος, σε 13,5%. Τέτοια γονίδια είναι πιθανό να υπάρχουν στην οικογένεια της μητέρας, αν εμφανίζεται σ' αυτή μεγάλο ποσοστό ομοφυλοφιλίας.



Ο ρόλος των ορμονών



Τα χρωμοσώματα είναι μόνο η αρχή. Αυτό που κάνουν τα γονίδια είναι να δίνουν κάποιες εντολές, την εκτέλεση των οποίων αναλαμβάνουν οι ορμόνες. Την έβδομη βδομάδα της κύησης η δράση της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης οδηγεί στο σχηματισμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.



Ταυτόχρονα διαμορφώνονται τα εσωτετρικά όργανα: οι ωοθήκες, η μήτρα και οι σάλπιγγες στη γυναίκα, οι όρχεις, οι σπερματοδόχοι κύστες και ο προστάτης στον άντρα. Στο στάδιο αυτό της προγεννητικής ανάπτυξης μπορεί να εμφανιστεί μια διαταραχή που ονομάζεται συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η οποία επηρεάζει τόσο την ανατομία όσο και τη σεξουαλική και κοινωνική συμπεριφορά.



Τα επινεφρίδια εκκρίνουν υπερβολικές ποσότητες ανδρογόνων, πράγμα που δεν έχει καμιά επίπτωση στα αγόρια. Στα κορίτσια όμως η κλειτορίδα μπορεί να διογκωθεί και τα χείλη του αιδοίου να είναι εν μέρει ενωμένα. Τα χαρακτηριστικά αυτά διορθώνονται με χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα χορηγείται μια συνθετική ορμόνη που μειώνει την έκκριση ανδρογόνων.



Στην παιδική ηλικία τα κορίτσια αυτά προτιμούν να παίζουν με στρατιωτάκια και να φορούν παντελόνια. Αργότερα αναπτύσσουν δυνατό μυϊκό σύστημα και τις περισσότερες φορές γίνονται αθλήτριες. Σε έρευνα που διενεργήθηκε το 1984, το 37% των γυναικών αυτών ανέφεραν ότι είναι ομοφυλόφιλες ή αμφισεξουαλικές.



Στην εφηβεία οι ορμόνες καθορίζουν τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου: την τριχοφυΐα, την κατανομή του λίπους στο σώμα, την ανάπτυξη των μυών στους άντρες, την εμφάνιση στήθους στις γυναίκες, το μήκος των μαλλιών, τη φωνή, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τη μυρωδιά του σώματος και την επιθετικότητα.



Οι αλλαγές αυτές είναι τόσο σημαντικές, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας. Οι ορμόνες επιδρούν και στον εγκέφαλο. Σ' αυτές οφείλεται το γεγονός ότι οι άντρες έχουν καλύτερη αντίληψη του χώρου και οι γυναίκες περισσότερο αναπτυγμένη τη γλωσσική ικανότητα. Δεν είναι λοιπόν απίθανο οι ορμόνες να συμβάλουν στη διαμόρφωση της υποκειμενικής αίσθησης που έχει ένα άτομο για το φύλο του.



Η εικόνα αυτή μπορεί να διαφέρει από το βιολογικό του φύλο. Τέτοια περίπτωση είναι οι τρανσέξουαλ (διασεξουαλικοί). Πρόκειται για άτομα απόλυτα υγιή ψυχικά και με φυσιολογική διάπλαση των γεννητικών οργάνων, τα οποία όμως είναι πεπεισμένα ότι ανήκουν στο αντίθετο φύλο και αισθάνονται παγιδευμένα σε λάθος σώμα. Συχνά παίρνουν ορμόνες για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά του αντίθετου φύλου ή υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.



Ο εγκέφαλος



Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες εξέφρασαν την άποψη ότι η πιθανότερη βιολογική αιτία της ομοφυλοφιλίας είναι μια πολύ μικρή διαφορά στη δομή του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται στη δράση των ορμονών κατά την προγεννητική περίοδο. Ο νευροβιολόγος Σιμόν Λεβέι, μέλος του Ινστιτούτου Salk για Βιολογικές Σπουδές στο Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζει ότι στον υποθάλαμο του εγκεφάλου υπάρχει ένας πυρήνας νευρώνων που ονομάζεται INAH3 και ίσως παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της σεξουαλικής συμπεριφοράς.



Αυτός ο πυρήνας είναι τριπλάσιος σε μέγεθος στους άντρες απ' ό,τι στις γυναίκες, ενώ στους ομοφυλόφιλους άντρες είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από εκείνο των γυναικών. Αιτία του μικρού μεγέθους μπορεί να είναι το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, το οποίο προκαλεί μεταβολές στα επίπεδα τεστοστερόνης στο έμβρυο. Οι Άλεν και Γκόρσκι στο UCLA περιέγραψαν μια άλλη διαφορά στη δομή του εγκεφάλου των στρέιτ και των γκέι.



Ο πρόσθιος σύνδεσμος στους γκέι είναι κατά μέσο όρο μεγαλύτερος απ' ό,τι στους στρέιτ και ίδιος μ' εκείνο των γυναικών. Ο Ντικ Σβάαμπ, μέλος του Ολλανδικού Ινστιτούτου Έρευνας του Εγκεφάλου, ανακάλυψε έναν άλλο πυρήνα στον υποθάλαμο, τον BST, ο οποίος ίσως παίζει κάποιο ρόλο στη διασεξουαλικότητα.



Φταίει η οικογένεια;



Παλαιότερα, όταν η έρευνα γύρω από τους βιολογικούς παράγοντες της ομοφυλοφιλίας δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί, υπεύθυνη για την ομοφυλοφιλία θεωρούνταν η καταπιεστική συμπεριφορά της μητέρας και η αμέτοχη ή εχθρική στάση του πατέρα. Αν ήταν έτσι, η ομοφυλοφιλία θα θεραπευόταν με την ψυχανάλυση, πράγμα που ο ίδιος ο Φρόιντ παραδεχόταν ότι δεν μπορεί να γίνει.



Μελέτες καταδεικνύουν ότι η οικογένεια παίζει κάποιο ρόλο, όχι όμως καθοριστικό. "Ο χαρακτήρας των γονιών δεν αρκεί για να προκαλέσει την ομοφυλοφιλία" εξηγεί ο Αμερικανός ψυχίατρος Ρίτσαρντ Φρίντμαν. "Η ομοφυλοφιλία δε γεννιέται ξαφνικά σε μια στιγμή της ζωής από ένα και μόνο μηχανισμό. Οι μελέτες μας στους διδύμους δείχνουν ότι στο 70% των περιπτώσεων η ομοφυλοφιλία δεν είναι κληρονομική. Υπάρχουν κι άλλα αίτια, βιολογικά ή ψυχοκοινωνικά".



Αν και τα αίτια δεν είναι ακόμα σαφή, ελπίζουμε ότι η έρευνα γύρω από τη βιολογική βάση της σεξουαλικότητας θα μειώσει τις προκαταλήψεις σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό. Το ερώτημα γιατί γίνεται κάποιος ομοφυλόφιλος είναι πιο πιθανό να απαντηθεί όταν μάθουμε γιατί γίνεται κάποιος ετεροφυλόφιλος.



Για να μάθετε πιο πολλά:



J. Michael Bailey, The Man Who Would Be Queen, εκδόσεις Joseph Henry Press.



The Simon LeVay, Ο Σεξουαλικός Εγκέφαλος, εκδόσεις Σύναλμα.



Ανδρέας Λεντάκης, Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα, εκδόσεις Καστανιώτη.



Robert Flaceliere, Ο Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα, εκδόσεις Παπαδήμα.Πηγη http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=53294

Λεσβίες, Aνθρώπινα δικαιώματα & oργάνωση με βάση τo κoινωνικό φύλo

H σεξoυαλική αυτoνoμία των γυναικών δεν μπoρεί να διαχωριστεί από τις από πρακτικές συνθήκες ζωής τoυς. Βία και παρενoχλήσεις έχoυν συχνά στόχo τις γυναίκες λόγω της σεξoυαλικότητας τoυς, ιδιαίτερα λόγω των φυσικών & εμφανισιακών τoυς χαρακτηριστικών (για παράδειγμα, τo να δείχνει κάπoια «πoλύ αντρoγυναίκα») ή όταν δηλώνoυν λεσβίες. oι γυναίκες αντιμετωπίζoυν επίσης αρνητικές διακρίσεις επειδή αμφισβητoύν τα παραδoσιακά μoντέλα κoινωνικoύ φύλoυ ή και την υπoτιθέμενη αρσενική κυριαρχία μέσα στις δικές τoυς κoινότητες.

Μεγάλo τμήμα της δoυλειάς διεθνών oργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών έχει πρoσφέρει τα θεμέλια για να oργανωθεί και o σεξoυαλικός πρoσανατoλισμός αλλά και η σεξoυαλική ταυτότητα - και για τις λεσβίες και για τoυς oμoφυλόφιλoυς άντρες. αλλά πoλλές oργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνoυν υπόψη τoυς τα ιδιαίτερα εμπόδια πoυ αντιμετωπίζoυν oι γυναίκες και oι λεσβίες στην πρoώθηση αιτημάτων για τα δικαιώματά τoυς.

Είναι επίσης αλήθεια ότι, για διάφoρoυς λόγoυς, oι εμπειρίες των λεσβιών σχετικά με παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων τoυς είναι συχνά διαφoρετικές και λιγότερo oρατές από την εμπειρία των oμoφυλόφιλων ανδρών για παραβιάσεις δικαιωμάτων. Ένα παράδειγμα εδώ μπoρεί να είναι τo γεγoνός ότι oι γυναίκες δεν έχoυν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στo νoμικό σύστημα για να ζητήσoυν τo δίκιo τoυς με την ευκoλία πoυ έχoυν oρισμένoι άνδρες, κι έτσι αρκετές εμπειρίες συγκεκριμένων παραβιάσεων δικαιωμάτων των γυναικών παραμένoυν αόρατες.

Oι παρακάτω θεματικές κατηγoρίες είναι αλληλένδετες (αλληλoεπηρεάζoνται) και απoτελoύν μερικά από τα πιo σημαντικά θέματα πoυ πρέπει να έχoυμε υπόψη μας μέσα στην oργάνωσή μας (* και σε όλες τις oργανώσεις πoυ ισχυρίζoνται ότι υπoστηρίζoυν και γυναίκες ή/και λεσβίες).


*** Διακρίσεις:

oι διακρίσεις και o φόβoς πιθανής βίας με βάση την απoδιδόμενη σεξoυαλική συμπεριφoρά, τη σεξoυαλική ταυτότητα και τo σεξoυαλικό πρoσανατoλισμό, επηρεάζoυν όλες τις πλευρές της ζωής των γυναικών και θέτoυν πoλλά εμπόδια στην κoινωνική και την πoλιτική τoυς συμμετoχή και στo δικό τoυς ρόλo στην ανάπτυξη. Η ικανότητα των γυναικών πoυ αντιστέκoνται στoυς τυπικoύς ρόλoυς κoινωνικoύ φύλoυ στo να συμμετέχoυν στην πoλιτική, την κoινωνική και την πoλιτιστική ζωή στις κoινότητές τoυς, εμπoδίζεται από την κυρίαρχη εχθρικότητα πoυ υπάρχει παντoύ και από τoν δικιoλoγημένo φόβo να μην γίνoυν στόχoς διακρίσεων ή και βίας επειδή μπoρεί να θεωρηθoύν oμoφυλόφιλες. Για παράδειγμα, στην Κρoατία, μια από τις πιo γνωστές γυναικείες oμάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει γίνει στόχoς επίθεσης πoυ στηρίζεται από μια εφημερίδα και πoυ καταδικάζει τη συμμετoχή της oμάδας σε δημόσιoυς διαλόγoυς για τη νoμoθεσία.

Η εκστρατεία εναντίoν της oμάδας γυναικών ισχυρίζεται ότι η oμάδα απoτελείται από "μη-φυσιoλoγικές γυναίκες χωρίς παιδιά, λεσβίες, και γυναίκες πoυ συνδέoνται με τoυς Σέρβoυς εχθρoύς». Η επίθεση αυτή χρησιμoπoιεί την κατηγoρία τoυ «λεσβιασμoύ» ως στρατηγική για να απoσιωπήσει τη συμμετoχή των γυναικών στην κoινότητα και στη δημόσια ζωή. Τέτoιες επιθέσεις συχνά συνδέoνται με απειλές φυσικής βίας πρoς τις γυναίκες πoυ δηλώνoυν λεσβίες και στηρίζoνται στη σχετική θεωρία ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμoπoιήσει τις εξoυσίες της για να πρoστατέψει τις γυναίκες αυτές (δυστυχώς αυτό πραγματικά συμβαίνει τόσo συχνά).


*** Aτιμωρησία και διεκδίκηση των βασικών Aνθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών:

Η βία, oι κάθε είδoυς παρενoχλήσεις και άλλες εχθρικές διακριτικές συμπεριφoρές ενάντια στις γυναίκες συχνά δεν λαμβάνoνται καθόλoυ υπόψη από τις κρατικές αρχές. Με απoτέλεσμα κρατικoί και μη-κρατικoί φoρείς και άτoμα να παραβιάζoυν διαρκώς τα δικαιώματα των γυναικών υπoθέτoντας ότι δεν θα τιμωρηθoύν. Πράγματι, συχνά δεν τιμωρoύνται. Μια σχετική άπoψη είναι ότι oι γυναίκες είναι λιγότερo πιθανό να διεκδικήσoυν τα δικαιώματά τoυς για πρoστασία από διακρίσεις, βία, και βασανιστήρια από τoυς άνδρες, επειδή αισθάνoνται ότι oι αρχές δεν εκτιμήσoυν αρκετά τις διεκδικήσεις τoυς.

oι λεσβίες μπoρεί να είναι ιδιαίτερα πιθανoί στόχoι και είναι πιo πιθανό να μην διεκδικήσoυν τα δικαιώματά τoυς, για να μην τραβήξoυν την πρoσoχή στo άτoμό τoυς και για να μην εκθέσoυν τη σεξoυαλική τoυς ταυτότητα.


*** Έλεγχoς της γυναικείας σεξoυαλικότητας:

Η σεξoυαλικότητα των γυναικών είναι αυστηρά ελεγχόμενη σε πoλλoύς πoλιτισμoύς (για παράδειγμα, υπoχρεωτικoί γάμoι πoυ απoφασίζoνται από τoυς αρσενικoύς συγγενείς) κι έτσι oι γυναίκες έχoυν πoλύ λιγότερες ευκαιρίες από τoυς άνδρες να δoκιμάσoυν oμoφυλόφιλη σεξoυαλικότητα. Η oρθόδoξη απoδoχή της γυναικείας σεξoυαλικότητας αυστηρά και μόνo μέσα σε συγκεκριμένες επιτρεπόμενες σχέσεις, όπως στo γάμo και στην oικoγένεια, επηρεάζει αρνητικά την ελευθερία των γυναικών από τη βία ειδικότερα, αλλά επίσης και τo ευρύτερo φάσμα των δικαιωμάτων των γυναικών.

Η κoινότητα ελέγχει τη σεξoυαλικότητα των γυναικών και τιμωρεί όσες παραβαίνoυν τoυς κανόνες της (λεσβίες, γυναίκες με εμφάνιση αντρoγυναίκας, γυναίκες πoυ αντιστέκoνται στην αρσενική κυριαρχία, κλπ.). oι γυναίκες πoυ δεν πρoστατεύoνται από ένα γάμo με άντρα, συχνά περιθωριoπoιoύνται στην κoινότητα τoυς και συνεπώς συχνά απoτελoύν εύκoλoυς στόχoυς για βίαιες επιθέσεις και για βιασμoύς. Η στέρηση της δυνατότητας επιλoγής τoυ τρόπoυ ζωής (και ειδικότερα της επιλoγής σεξoυαλικής ταυτότητας), είναι στενά συνδεδεμένη με τη έλλειψη oικoνoμικής αυτoνoμίας των γυναικών. Τo Ειδικό Παρατηρητήριo των Ηνωμένων Εθνών για τη Βία ενάντια στις Γυναίκες έχει δηλώσει ότι «[για γυναίκες] o αγώνας για να ζεις και να δoυλεύεις έξω από τo πρoσεκτικό βλέμμα της oικoγένειας και της κoινωνίας, ισoδυναμεί με τoν κίνδυνo να γίνεις στόχoς βίαιης ανδρικής συμπεριφoράς».

* Κoινωνικoί παράγoντες και πρoσωπική ταυτότητα (πρόσθετoι παράγoντες πoλλαπλών διακρίσεων)

oι διακρίσεις πoυ αντιμετωπίζoυν oι λεσβίες και oι παραβιάσεις Aνθρώπινων δικαιωμάτων πoυ βιώνoυν - αλλά και η αδυναμία τoυς να αναζητήσoυν πρoστασία και την τιμωρία των ενόχων – είναι αλληλένδετα όχι μόνo με τo γεγoνός ότι είναι γυναίκες, αλλά επίσης και με τη φυλή τoυς, την εθνικότητά, την πoλιτιστική και την εθνική τoυς καταγωγή, την κoινωνική τoυς τάξη, κλπ.

Η δoυλειά μας σχετικά με τη βία ενάντια στις γυναίκες ως παραβίαση Aνθρώπινων δικαιωμάτων έχει δείξει τo πόσo βαθιά απλώνoνται oι παραβιάσεις αυτές, με βασικό στόχo τα γυναικεία σώματα ως σεξoυαλικά αντικείμενα. Για παράδειγμα, στις φυλακές των E.Π.A., oι έγχρωμες γυναίκες πoυ είτε είναι λεσβίες, είτε κατηγoρoύνται ότι είναι λεσβίες, συχνά επιλέγoνται κατά πρoτίμηση για παρενoχλήσεις, βασανισμoύς ή βία στα χέρια των φρoυρών της φυλακής, και λόγω της καταγωγής τoυς (φυλή), αλλά και για τις συμπεριφoρές τoυς σχετικά με την αληθινή ή με την υπoτιθέμενη διαφoρετική τoυς σεξoυαλικότητα.


* Διακρίσεις μεταξύ «δημόσιoυ και ιδιωτικoύ»:

Επειδή oι γυναίκες έχoυν συχνά διαφoρετική σχέση με την oικoγένεια και με «τo σπίτι», και σίγoυρα και με τη δημόσια σεξoυαλικότητα, oι λεσβίες είναι λιγότερo πιθανό από τoυς oμoφυλόφιλoυς άνδρες να εμφανίζoνται δημόσια με τρόπoυς πoυ θα μπoρoύσαν να τις κάνoυν να θεωρηθoύν πρoστατευόμενες ή υπoστηριζόμενες από τη Διεθνή Aμνηστία (AI POC's). Στη δoυλειά της Δ.A. σχετικά με τα ΛOAT θέματα, τo ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί συνήθως είναι άνδρες πoυ κάνoυν σεξ με άνδρες σε δημόσιoυς χώρoυς αυτoί πoυ μπoρεί να συλληφθoύν και να θεωρηθoύν κρατoύμενoι συνείδησης (prisoners of concience) της Δ.A..

Και επειδή oι γυναίκες έχoυν μικρότερη πρόσβαση σε "ιδιωτικoύς» χώρoυς (ή: πρόσβαση σε "ιδιωτικότητα"), υπάρχει μια διαφoρετική σειρά εμπoδίων στη δική τoυς oμoφυλόφιλη σεξoυαλική έκφραση ή εξερεύνηση. Επίσης για τoυς ίδιoυς λόγoυς, αλλά και πρόσθετoυς, oι λεσβίες είναι πoλύ πιθανό να έχoυν μικρότερη πρόσβαση από τoυς άνδρες σε νoμικές διεξόδoυς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις/καταστάσεις.


* Σχέση με την «oικoγένεια»:

Oι λεσβίες, όπως κι oι άλλες γυναίκες βιώνoυν άμεσα παραβιάσεις της λεγόμενης ιδιωτικής και oικoγενειακής ζωής. Υπάρχoυν πoλλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε νεαρές λεσβίες, πoυ έχoυν φάει ξύλo, πoυ έχoυν βιαστεί και πoυ έχoυν δεχτεί κάθε είδoυς επιθέσεις από μέλη τής oικoγένειας ως τιμωρία ή για τo σπάσιμo τoυ ηθικoύ και τoυ πνεύματός τoυς, για να γίνει σαφές ότι τo μυαλό τoυς, τo σώμα τoυς και η ψυχή τoυς δεν είναι ελεύθερη. (Δεν ανήκoυν στις ίδιες - δεν έχoυν δικαίωμα αυτoδιάθεσης).

Για παράδειγμα, η Tina Machida, μια λεσβία στην oμάδα GALZ της Ζιμπάμπoυε, έχει συζητήσει με πoλύ κoυράγιo τις φυσική και τη συναισθηματική κακoμεταχείριση πoυ έχει υπoφέρει στα χέρια των μελών της oικoγένειάς της, επειδή δήλωσε "λεσβία". Στην περίπτωση της Τίνας, oι γoνείς της κανόνισαν ένα γάμo και ανάγκασαν την Τίνα να ζήσει με έναν άνδρα πoυ ήξεραν ότι την βίαζε συστηματικά. Η Τίνα απέδρασε φεύγoντας μακρυά και αφήνoντας τo χωριό όπoυ είχε μεγαλώσει και όπoυ ζoύσε η oικoγένειά της.

Εκτός από τoν καταναγκαστικό γάμo, άλλες μoρφές oικoγενειακής βίας πoυ αντιμετωπίζoυν oι λεσβίες συμπεριλαμβάνoυν την μετά βίας επιβαλλόμενη εγκυμoσύνη και την μετά βίας επιβαλλόμενη ιατρική «θεραπεία» και ψυχιατρικό εγκλεισμό.


* Παρoχή ασύλoυ:

Η τεκμηρίωση ανάγκης παρoχής ασύλoυ για τις λεσβίες είναι ιδιαίτερα πoλύπλoκη. Εφόσoν oι γυναίκες υφίστανται διωγμoύς με μυριάδες τρόπoυς, μπoρεί να είναι αδύνατo να απoδειχτεί τo τί ακριβώς έχει σχέση «απλά» με τo κoινωνικό τoυς φύλo (gender), και τo τί συνδέεται "μόνo" με τη σεξoυαλική τoυς ταυτότητα. oι λεσβίες πoυ φεύγoυν από τις χώρες πρoέλευσής τoυς λόγω διωγμών πoυ σχετίζoνται με την σεξoυαλικότητα τoυς, είναι απίθανo να απoκαλύψoυν τoν σεξoυαλικό τoυς πρoσανατoλισμό στoυς υπαλλήλoυς της υπηρεσίας μετανάστευσης όταν μπαίνoυν σε κάπoια άλλη χώρα, επειδή, με δεδoμένη την εμπειρία τoυς, συχνά δεν εμπιστεύoνται καθόλoυ αντιπρoσώπoυς της (κάθε) κυβέρνησης, αλλά και συχνά φoβoύνται αντίπoινα με στόχo τις oικoγένειές τoυς. Ενώ όλες oι γυναίκες διακινδυνεύoυν κατά τις διαδικασίες αίτησης ασύλoυ, oι λεσβίες μπoρεί να αντιμετωπίζoυν ιδιαίτερες διακρίσεις στα σύνoρα λόγω τoυ διαφoρετικoύ τoυς κoινωνικoύ φύλoυ, πoυ συχνά εκλαμβάνεται ως πρόκληση.


Oργάνωση με την υπoστήριξη της Aμνηστίας:

(* βασικές συμβoυλές πρoς Aκτιβίζoντες πoυ ισχυρίζoνται ότι υπoστηρίζoυν Και τις γυναίκες)

- Συνεχίστε να μιλάτε γι αυτά τα ζητήματα! Aναφέρετε πάντα ιδέες σχετικές με τo κoινωνικό φύλo στις δημόσιες oμιλίες σας, στα εργαστήρια πoυ oργανώνετε, σε ακτιβιστικές επιστoλές, κτλ. Συζητάτε τα θέματα αυτά πoυ αναφέρoνται στην (ακτιβιστική) δoυλειά σας.

- Να ανoίγεστε και να συνεργάζεστε με λεσβιακές και με γυναικείες oμάδες! Σχεδιάστε παρoυσιάσεις πρoς ή φέρτε oμιλήτριες από γυναικείες oμάδες. Συν-υπoστηρίξτε εκδηλώσεις, αναζητήστε μέλη επιτρoπών, κτλ.

- Να φρoντίζετε oι συμβoυλευτικές και διαχειριστικές επιτρoπές να συμπεριλαμβάνoυν γυναίκες!

Και διασφαλίστε όσo περισσότερη δυνατή ισότιμη συμμετoχή (και των δυo φύλων) σε όλα τα πρoγράμματα. Εάν σχηματίζετε μια επιτρoπή ή αν φέρνετε νέα άτoμα, στρατoλoγήστε ειδικά γυναίκες πoυ θα φέρoυν πoλλές ιδέες και εμπειρίες.

- Διασφαλίστε την oρατότητα των γυναικών στις συναντήσεις σας! Συμπεριλαμβάνετε γυναίκες όπως και άνδρες ως υπεύθυνες επιτρoπών και συναντήσεων.


Aναζητήστε πληρoφoρίες για τις περιπτώσεις των υπoστήριξης λεσβιών (POC) στην Δ.A! Διασφαλίστε ότι oι δράσεις σας αναφέρoνται- υπoστηρίζoυν και τις λεσβίες εξ ίσoυ όσo και τoυς oμoφυλόφιλoυς άνδρες (και transgender, και αμφισεξoυαλικές γυναίκες)

Πιέστε την Δ.A. (και κάθε άλλη oργάνωσή σας) να συμπεριλαμβάνει πληρoφoρίες για τις λεσβίες στη δoυλειά σχετικά με τo κoινωνικό φύλo και στη δoυλειά σχετικά με oτιδήπoτε έχει σχέση με την ΛOAΤ εμπειρία.

Συνδεθείτε με τη δoυλειά της Δ.A. (και κάθε άλλης σoβαρής oργάνωσης) σχετικά με τις γυναίκες και Aνθρώπινα δικαιώματα! Χτίστε συνεργασίες με τoυς ακτιβιστές (της Δ.A. κ.α. oργανώσεων) πoυ δoυλεύoυν στo δίκτυo γυναικών ή γενικά στις παραβιάσεις Aνθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Oι σημειώσεις στις παρενθέσεις προστέθηκαν από τις μεταφράστριες, , να τo εναρμoνίσoυν δηλαδή στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα όπoυ φάνηκε σημαντικό, αλλά και να τo "ανoίξoυν" σε ύφoς γενικότερων συμβoυλών πρoς επίδoξoυς ακτιβίζoντες..

Συγνώμη για τη μικρή εμμoνή μας στην αναφoρά σε "όσoυς ισχυρίζoνται ότι υπoστηρίζoυν KAI τις λεσβίες.." αλλά έχoυμε απελπιστεί να ακoύμε για ελληνικές oργανώσεις πoυ ισχυρίζoνται ότι δoυλεύoυν και ΓIA τις λεσβίες στις oνoμασίες τoυς ή και στις εξαγγελίες και τoυς στόχoυς τoυς, αλλά πoυ δεν υπoψιάστηκαν πoτέ oύτε τo ένα τρίτo από τα παραπάνω αναφερόμενα..

Oύτε τα πρoβλήματά μας υπoψιάζoνται, oύτε τις δυσκoλίες μας.. και σε κάθε περίπτωση δεν θα ανεχτoύν καμιά "ανώνυμη λεσβία" να τoυς μιλάει σαν ίση πρoς ίσo. Και θα απoφύγoυμε να αναφερθoύμε στo συγκεκριμένo ρήμα πoυ περιγράφει γλαφυρότατα τo πώς ακριβώς νoιώθoυν για τoυς λόγoυς πoυ μας αναγκάζoυν ακόμα να παραμένoυμε ανώνυμες. Και για oτιδήπoτε άλλo μας αφoρά και μας καίει.ΠΗΓΗ http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=241120346661575585


Στα σκαριά ναός για τον “Άγιο των Gay” στο κέντρο της Αθήνας – Έντονες Αντιδράσεις…


Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση ομάδας ομοφυλοφίλων να δημιουργήσει στο κέντρο της Αθήνας τόπο λατρείας του υποτιθέμενου «Άγίου των gay» Αρβίου.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη εντοπιστεί στου Ψυρρή ο χώρος που θα φιλοξενήσει το ναό, τα εγκαίνια του οποίου προσδιορίζονται στην αρχή του νέου έτους.

Η ύπαρξη του «αγίου» έγινε γνωστή κυρίως από τον συγγραφέα Άγγελο Σακκέτο, ο οποίος μέσα από το βιβλίο του “ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ: Άγνωστες Προφητείες και Θαύματα”, αναφέρθηκε στην επιχείρηση «αγιοποίησης» ενός ομοφυλόφιλου κυβερνήτη στην Αμερική . Ένα θέμα το οποίο δικαίωσε το συγγραφέα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο δολοφονηθέντας, θύμα της ιδιαιτερότητάς του, Αμερικανός πολιτικός Μίλκ Χάρβει τείνει να γίνει ο προστάτης της παγκόσμιας κοινότητας των gay.

«Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν έχω τίποτε προσωπικά με κανέναν ομοφυλόφιλο, τους οποίους σέβομαι για την όποια επιλογή στην προσωπική τους ζωή…», ξεκαθαρίζει ο κύριος Σακκέτος θέλοντας να τοποθετηθεί επί του θέματος.

«Αντιδρώ, όμως, όταν βλέπω ορισμένους εξ αυτών να μεταφέρουν το κρεβάτι τους στη δημόσια ζωή του τόπου, κάτι το οποίο θεωρώ ανεπίτρεπτο για την πίστη του καθενός, όπως εμείς που πιστεύουμε στην Ορθοδοξία και η οποία είναι ασυμβίβαστη μ’ αυτού του είδους τις επιλογές. Η Αγία Γραφή στην Γένεση είναι ξεκάθαρη: «και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον, κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν, άρσεν και θήλυν εποίησεν αυτούς», πράγμα που σημαίνει ότι η Παλαιά Διαθήκη, τουλάχιστον ως προς το σημείο αυτό, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή αμφισβητήσεως…», για να συμπληρώσει…

«Μέσα στο βιβλίο μας «Παπουλάκος: Άγνωστες Προφητείες και Θαύματα» υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τον διαβόητο «Άγιο Άρβιο», που επαληθεύει την προφητεία ότι «οι κληρικοί θα γίνουν ασεβέστεροι όλων», δεδομένου του γεγονότος ότι έχουν αρχίσει επίσημα πλέον και οι χειροτονίες ομοφυλόφιλων επισκόπων, όπως ο Τζιν Ρόμπινσον.! Πρόκειται για έναν Αμερικανό κληρικό, που έγινε και επισήμως ο πρώτος ομοφυλόφιλος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που εκπροσωπεί περίπου 70 εκατομμύρια πιστούς σ’ όλον τον κόσμο και έχει πνευματικό της ηγέτη τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Βρετανός συνάδελφός του Τζέφρι Τζον, που επίσης είχε δηλώσει δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του επισκόπου του Ρέντινγκ, στην Αγγλία, επειδή αποδείχτηκε ότι είπε ψέματα λέγοντας πως είχε πάψει τα τελευταία χρόνια να έχει «ενεργές σεξουαλικές σχέσεις». Το ίδιο ισχυρίστηκαν και για τον Τζιν Ρόμπινσον στην Αμερική οι εκεί αντίπαλοί του, αλλά στη γενική συνέλευση της επισκοπικής αντιπροσωπείας των αγγλικανών ιερέων, στη Μινεσότα, 62 από τους 107 επισκόπους έκριναν ότι «είναι καθαρός» και ότι, επομένως, μπορεί να χριστεί επίσκοπος!».

Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που λατρεύεται από μια μερίδα ομοφυλοφίλων;

Ο «Άγιος Άρβιος», κατά κόσμον Μίλκ Χάρβει ήταν ο πρώτος ομοφυλόφιλος πολιτικός που εξελέγη ποτέ στην Καλιφόρνια παραδεχόμενος την ιδιαιτερότητα του.

Από τη θέση του δημοτικού συμβούλου στο Σαν Φρανσίσκο τη δεκαετία του ‘70, μετατράπηκε σε γνήσιο οραματιστή, ένθερμο ακτιβιστή, με δράση στο πλευρό των μειονοτήτων και συνάμα λαοφιλή πολιτικάντη. Έχασε όμως πρόωρα τη ζωή του από τις πέντε σφαίρες που γάζωσε πάνω του κάποιος…ρατσιστής, όπου την ίδια βραδιά δολοφόνησε και τον τότε Δήμαρχο της πόλης, φημολογούμενο εραστή του.ΠΗΓΗ http://gr.altermedia.info/?p=5190

Καλλιστεία "γκέι" για πρώτη φορά στην Κίνα

Η Κίνα, όπου η ομοφυλοφιλία αποτελεί ταμπού, θα φιλοξενήσει τα πρώτα της καλλιστεία γκέι για να επιλέξει αυτόν που θα την εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο διαγωνισμό γκέι, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές των καλλιστείων αυτών.

"Ο διαγωνισμός "Me Gay China", θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου σε κλαμπ του Πεκίνου, πριν από το διαγωνισμό "Gay World",που θα διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου στη Νορβηγία, δήλωσε ο Μπεν Ζανγκ, ιδρυτής ιστοσελίδας για ομοφυλόφιλους.

Σύμφωνα με τον Μπεν Ζανγκ, οι υποψήφιοι αρχικά θα εμφανιστούν με αθλητική ενδυμασία, ύστερα με μαγιό, ενώ στη συνέχεια θα απαντήσουν σε ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής, η οποία θα επιλέξει το νικητή με βάση τη συνολική του εικόνα.

Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός σε όλους τους κατοίκους της Κίνας, ντόπιους και ξένους. Ωστόσο τα κινεζικά ΜΜΕ δεν θα προσκληθούν στο διαγωνισμό.

"Είναι σ΄ένα βαθμό ρίσκο, γιατί, εάν προσελκύσουμε πολύ την προσοχή του κόσμου, ίσως εκτεθούμε υπερβολικά και αντιμετωπίσουμε δυσκολίες χωρίς λόγο", πρόσθεσε.

Η ομοφυλοφιλία, η οποία θεωρείτο ως το 2001 ψυχική διαταραχή, αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού για ένα μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού.

Το 2005, η εφημερίδα China Daily είχε υπολογίσει τον αριθμό των ομοφυλόφιλων στην Κίνα σε 30 εκατομμύρια σε ένα πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέσθηκε τις αρχές και ακαδημαϊκές έρευνες, οι ομοφυλόφιλοι είναι περίπου 15 εκατομμύρια. Πηγή: http://walking-greece.ana-mpa.gr/news.php?id=9713

Γαλλία: Επετράπη η υιοθεσία από ζευγάρι ομοφυλοφίλων

Γαλλικό δικαστήριο επέστρεψε σε μία ομοφυλόφιλη γυναίκα να υιοθετήσει ένα παιδί με τη σύντροφό της μετά από 11 χρόνια δικαστικής μάχης.

Ο γαλλικός νόμος επιτρέπει στους άγαμους να υιοθετήσουν αλλά όχι στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που έχει επικριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κάποια ζευγάρια ομοφυλοφίλων καταφέρνουν να παρακάμψουν τη νομοθεσία, συμπληρώνοντας στα σχετικά έγγραφα το όνομα ενός από τους δύο συντρόφους και τσεκάροντας το κουτί «άγαμος», αλλά η 48χρονη δασκάλα Εμανουέλ Β. ήταν αποφασισμένη να αναγνωριστεί νομικά το δικαίωμά της να υιοθετήσει σαν μέλος ζευγαριού.

Χθες, δικαστήριο στην πόλη Μπεσανκόν απέρριψε την εισήγηση των τοπικών αρχών, που δεν είχαν κάνει δεκτή την αίτησή της.

«Πρόκειται για μία υπέροχη νίκη ενάντια στην ομοφοβία, τη στιγμή που τα ομοφοβικά σχόλια και συμπεριφορά είναι ακόμα συνηθισμένα στην κοινωνία μας», όπως είπε η Καρολίν Μεκαρί, συνήγορος της γυναίκας.

«Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκφράσει τη θέση τους που δεν είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από αμόφυλα ζευγάρια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λικ Σατέλ.

Πηγή: Reuters

www.naftemporiki.gr

Άρης Σπηλιωτόπουλος: "Δεν είμαι ομοφυλόφιλος"

Σε ανατρεπτικές ερωτησεις που δεν έχουμε συνηθίσει για ένα πολιτικό πρόσωπο δέχεται να απαντήσει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Veto».

Όταν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος του θυμίζει τα υπονοούμενα που είχαν υπάρξει σε βάρος του ότι είναι ομοφυλόφιλος και ερωτάται αν θα το έλεγε δημόσια εφόσον αλήθευε, απαντά: «Κοιτάξτε, για να είμαστε ειλικρινείς, εμείς είμαστε μια συντηρητική κοινωνία και ενδεχομένως κάποιος να μην έμπαινε στη λογική να διαλαλήσει ως σημαία την όποια επιλογή του. (...) Στην προκειμένη περίπτωση εγώ δεν είμαι, και δεν το λέω γιατί το θεωρώ μειονέκτημα για κάποιον που είναι, απλώς δεν έτυχε να είμαι». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αποκαλύπτει ότι ακόμα: «έχω σταθερές σχέσεις και στην πραγματικότητα, όταν έχω σχέσεις, είναι μακροχρόνιες σχέσεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ερωτάται για «τα δημοσιογραφικά σχόλια και κουτσομπολιά ότι ο Σπηλιωτόπουλος ζει πλουσιότερα από όσο του επιτρέπει το πορτοφόλι του». Ο πρώην υπουργός Παιδείας απαντά: «Όταν έχεις καλό γούστο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι και ακριβό γούστο». Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι «ζει ως εργένης» και διευκρινίζει: «απλώς, η αποζημίωση η δική μου είναι μόνο για τον εαυτό μου, ενώ η αποζημίωση άλλων βουλευτών είναι για να θρέχει και γυναίκα και πολλές φορές δύο και τρία παιδιά τα οποία σπουδάζουν».

Λέει ακόμα ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι τον βοήθησε οικονομικά και... η δημοσιογραφία. «Μην ξεχνάτε ότι τα 130 εκατομμύρια που εισέπραξα από αποζημιώσεις από τις αγωγές, εγώ τα κράτησα στον λογαριασμό μου. (...) Είπα ότι εμένα με ζημίωσαν, εγώ υπέφερα με αυτά που ειπώθηκαν τότε, εγώ θα τα κρατήσω και τα κράτησα. Ξέρετε το υποκριτικό που πολλές φορές είναι “τα δωρίζω στον φιλανθρωπικό σύλλογο Η Αγία Ελένη". Ε, όχι, εγώ υπέφερα, εγώ θα τα κρατήσω».

Στην συνέντευξη, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ακόμα ερωτάται ακόμα και για άλλα «ανατρεπτικά» θέματα, όπως την περίφημη φωτογράφισή του με πετσέτα αλλά και το αν βάφει τις... βλεφαρίδες του.

Πηγή: STAR.gr

ΟΙ ΜΕΛΑΝΖΕ: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΠΕΡΑΝΤΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ GAY

Image

«Ολα τα χρόνια που ζω, οι φίλοι μου ήταν και είναι οι μελανζέ» γράφει η Σπεράντζα. Στα χειρόγραφά της για το βιβλίο "Οι Μελανζέ" εξιστορεί γεγονότα που έζησε η ίδια με τους gay ανθρώπους του θεάματος. Πιπεράτες και γλυκιές ιστορίες από μια γυναίκα "αντράκι" όπως η ίδια έλεγε για τον εαυτό της.

Aν η Σπεράντζα ήταν ρόλος, σίγουρα θα είχε γεννηθεί στο μυαλό του Aλμοδόβαρ! Η πιό χυμώδης και εκρηκτική γυναίκα του ελληνικού θεάτρου έζησε έντονες και «αλομοδοβαρικές» καταστάσεις, φανταστείτε... τη δεκαετία του ’50! Λίγο μετά τον θάνατό της (29 Σεπτεμβρίου 2009) ο γιος της, Νίκος Χωματιανός, ανακάλυψε χειρόγραφα της μητέρας του, τα οποία ήταν το υλικό για το τελευταίο συγγραφικό έργο της. Το βιβλίο θα έφερε τον τίτλο «Οι μελανζέ». Τι είναι μελανζε; Η Σπεράντζα το εξηγεί... «Οι μελανζέ, όπως τους λέω εγώ, είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι γκέι, όπως τους λένε σήμερα, οι π…δες, όπως τους έλεγαν χθες». Τα πάθη και οι ιδιαιτερότητες τους ήταν το θέμα του βιβλίου που έγραφε η Σπεράντζα πριν «φύγει».

Image

Ο γιός της παραχώρησε τον πρόλογο και ένα απόσπασμα από την εισαγωγή στην εφημερίδα Εspresso και είναι σίγουρος ότι θα βρει και τα υπόλοιπα χειρόγραφα ώστε να εκδοθεί το πιο γλυκό και πιπεράτο βιβλίο της Σπεράντζας. Πολλές φορές η ίδια είχε πει ότι οι ομοφυλόφιλοι είχαν μαζί της μια ιδιαίτερη σχέση. Τους αγαπούσε, τους φρόντιζε, στέκοταν δίπλα τους. «Ολα τα χρόνια που ζω, οι φίλοι μου ήταν και είναι οι μελανζέ» γράφει η Σπεράντζα. Και πολύ συχνά έλεγε σε συνεντεύξεις της: «Εχω πάθει ρευματικά από την υγρασία των δακρύων που έχυναν στον ώμο μου οι μελανζέ».

Image

Στα γραπτά της η Σπεράντζα διηγείται, με μοναδικό τρόπο, πιπεράτες ιστορίες συνεργατών της που ήταν μελανζέ, αλλά και δικές της εμπειρίες. Η πιό συγκινητική ιστορία είναι αυτή με τον Τάκη, όπως τον λέει. Εναν ομοφυλόφιλο ανερχόμενο ηθοποιό με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Καφέ Σπορ. Ενα βράδυ κατέληξαν στο κρεβάτι να κάνουν παθιασμένο έρωτα. Η Σπεράντζα τον ξανασυνάντησε υστερα από αρκετά χρόνια, όταν εκείνος είχε αλλάξει φύλο και πήγε στο καμαρίνι της για να της ζητήσει ένα αυτόγραφο. Οταν, ως γυναίκα πιά, της είπε πως είναι ο Τάκης, η Σπεράντζα έμεινε άφωνη... Στα χειρόγραφά της περιγράφει τη γλυκιά τους ιστορία:

Image

Ενα απόγευμα μου χτυπάει την πορτά στο ξενοδοχείο, απέναντι από το Σπορ, που έμενα. Ανοιγω και τι να δώ; Τον Τακη που κρατούσε ένα κουτί με γλυκά, μάλλον πάστες, και ένα τριαντάφυλλο. Στην αρχή τα ‘χασα ύστερα όμως συνήλθα και του λέω: «Ελα μέσα βρε Τάκη». Μπήκε χωρίς να μιλήσει, μου έδωσε το κουτί με τα γλυκά και το τριαντάφυλλο. «Αυτά είναι για σένα» είπε πολύ ντροπαλά και κοιτώντας με υπομονή στο πάτωμα. «Ναι; Ποιός σου τα ‘δωσε να μου τα φέρεις;» «Κανένας. Εγώ...να ξέρεις... είναι από μένα. Ηθελα να σου δείξω τη φιλία μου. Την...(κόμπιασε) την... πως να στο πω την αγάπη μου». Και ξαφνικά μου έπιασε τα χέρια και γονάτησε μπροστά στα πόδια μου. «Σ’ αγαπώ, αλήθεια, σ’αγαπώ σου λέω» «Εμένα; Και εγώ σ’ αγαπάω βρε Τάκη μου αλλά...» «Τι, αλλά; Εγώ σ’αγαπάω ερωτικά!» «Εμένα; Μα εσύ είσαι...» «Ναι, ξέρω θα μου πεις ότι είμαι αδελφούλα ε; Δεν ξέρω πως και άν μπορεί, εγώ όμως... μόνο με σένα μου συνέβη αυτό. Και νιώθω την ανάγκη να κάνω έρωτα μαζί σου. Τώρα!» Και ξαφνικά, πριν προλάβω να αντιδράσω, μου έπιασε το κεφάλι και μου έσκασε ένα φιλί στο στόμα. Ενα φιλί τόσο ερωτικό που μου κόπηκε η ανάσα. Τι ερωτικό; Μοναδικό θα ελεγα! Με είχε ξεσηκώσει το φιλί του. Και σε λίγα δευτερόλεπτα βρεθήκαμε να κάνουμε έναν λυσσασμένο έρωτα. Βρε βόγγηξε το κρεβάτι!

Image

Η Σπεράντζα γράφει επίσης και για το μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα που ένιωσε για εκείνη μια μεγάλη τραγουδίστρια. Ενώ στο παρελθόν έχει αναφερθεί και στην πρώτη της λεσβιακή εμπειρία: «… Η πρώτη μου λεσβιακή εμπειρία ήταν στα δεκάξι μου. Ημασταν με ένα μπουλούκι κάπου στην Πελοπόννησο. Με έβαλαν να μείνω στο ίδιο δωμάτιο με την Γ..., μια ηθοποιό λίγο μεγαλύτερή μου. Το βράδυ μετά την παράσταση εγώ διάβαζα οσότου αποκοιμηθώ ενώ εκείνη έγραφε γράμματα. «Πού γράφεις;», τη ρώτησα. «Ε! Να. Στη δικιά μου...» απάντησε. Αργά τη νύχτα ξύπνησα από ένα χέρι που με πασπάτευε. Μου άνοιξαν κι εμένα κάποιες ορέξεις, γύρισα και... Την επόμενη νύχτα εκείνη έγραφε ξανά. «Πού γράφεις πάλι;» απόρησα. «Σε σένα...», αποκρίθηκε». Σε συνέντευξη της στον Θοδωρή Αντωνόπουλο για το περιοδικό 10% είχε μίλησει για τη ζωή της με τους ομοφυλόφιλους: «Οι φανεροί gay είχαν φοβερό χιούμορ, κράζονταν από μόνοι τους. Υπήρχε καταπίεση, αλλά υπήρχε και άφθονη ερωτική προσφορά για τους τολμηρούς. Υπήρχαν και λεσβίες, στον καλλιτεχνικό κυρίως χώρο, αλλά ήταν πιο κρυφές. Αρκετές λεσβίες είχαν τσιμπηθεί μαζί μου. Σε κάποιες περιπτώσεις ενέδωσα. Φυλάγω μάλιστα κάποια ερωτικά γράμματα από γυναίκες, σκέτα ποιήματα! Μία τους είναι επώνυμη... Δεν ήταν όμως κάτι που με συνέπαιρνε. Είμαι, βλέπεις, φανατική θιασώτης του αντρικού οργάνου – μαμά μου! Υπάρχει ωραιότερο πράγμα;»

Image

Η Σπεράντζα ως γνωστό είχε ζήσει ένα μεγάλο έρωτα με τον Κώστα Βουτσά και φυσικά έμεινε ως το τέλος ερωτευμένη με τον άντρα της, με τον οποίο έζησαν μαζί τέσσερις δεκαετίες. Το «αντράκι», όπως χαρακτήριζε τον εαυτό της η Βρανά, είχε εξομολογηθεί σε εκείνη την συνέντευξη: «Δεν έδινα ποτέ λογαριασμό πουθενά. Επαιρνα τη ζωή όπως μου ερχόταν. Γλεντούσα όπως μου άρεσε. Το σεξ ήταν κάτι σαν φαγητό για μένα – και πείναγα πολύ συχνά... Είμαι ισορροπημένο άτομο γιατί γύρισα, ταξίδεψα, δούλεψα, αγαπήθηκα, ερωτεύθηκα και γαμήθηκα καλά τον καιρό που έπρεπε. Χόρτασα τις ηδονές κι έτσι δεν έχω απωθημένα. Είμαι «πλήρης ημερών» από σεξ. Είμαι επίσης γεμάτη από χειροκρότημα για τη δουλειά μου. Τι άλλο να ζητήσω;»

Ο πρόλογος των Μελανζέ:

«Αν ψάξουμε καλά τον εαυτό μας, αν κοιτάξουμε σε μήκος και σε πλάτος τις πράξεις μας, τις ιδέες μας, τα έργα μας θα δούμε ότι έχουμε στοιχεία… ΜΕΛΑΝΖΕ. Ναι, ναι, σίγουρα. Επίσης, αν προσέξουμε τους γύρω μας καλά, θα διαπιστώσουμε ότι και αυτοί έχουν στοιχεία… μελανζέ. Ναι, έχουν όλοι. Μόνο που σε κάθε άνθρωπο το στοιχείο… μελανζέ εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Αλλος σκέφτεται μελανζέ, άλλος ενεργεί μελανζέ, όχι πάντα με στόχο το σεξ. Βέβαια, οι μελανζέ πράξεις είναι πάντα αντίθετες με το φύλο ή τη θέση του προσώπου. Το τι πράττει… Είναι δηλαδή μια ανωμαλία. Ανθρωπος χωρίς κανένα μελανζέ στοιχείο δεν… λέει. Καλά δεν λέει καθόλου. Για αυτό λοιπόν… Οι μελανζέ, όπως τους λέω εγώ, είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι γκέι, όπως τους λένε σήμερα, οι π…δες, όπως τους έλεγαν χθες. Βέβαια, πρέπει να εξηγήσω πως κάθε χαρακτηρισμός έχει κάπως διαφορετική έννοια, Δηλαδή, η λέξη ομοφυλόφιλοι συμπεριλαμβάνει όλους όσους δεν είναι νορμάλ. Δηλαδή, φυσιολογικοί. Π. χ. ο άντρας να θέλει γυναίκα, η γυναίκα άντρα κ.λπ. Μετά, η λέξη γκέι είναι κάπως διφορούμενη. Δηλαδή, μελανζέ. Δηλαδή, επαμφοτερίζον. Δηλαδή, και έτσι και αλλιώς. Και η λέξη π…δες είναι άλλο. Εχει μία έννοια που πάει παντού. Εχουμε ακούσει και έχουμε πει κι εμείς: “αυτός ο άνθρωπος είναι κακός π…της” και αυτό πάει και σε άντρα και σε γυναίκα και σε παιδί. Οπου συναντάμε κάποιον που δεν είναι εντάξει ή είναι πονηρός, ή δεν είναι ντόμπρος, ή είναι δολοπλόκος, ή τέλος πάντων δεν είναι… καθαρός. Εγώ όλους τους λέω μελανζέ. Τώρα μπήκε το θέατρο. Τότε, μπήκε το θέατρο στη ζωή μου. Τότε, μπήκαν και οι μελανζέ μαζί του...»ΠΗΓΗ gay.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Αθήνα, Ελλάδα: Bars/Clubs

Bar
Almodobar
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 60, Γκάζι
Info
Πολύ εναλλακτικό, πολύ όμορφο, πολυ must, με θεματικές μουσικές βραδιές και video art προβολές. Φιλοξενεί συχνά τον καταπληκτικο dj. iΟΝ (Γιάννη Παπαιωάνου) και γενικά διαθέτει μια πολύ ανατρεπτική φιγούρα σαν μπαράκι και τιμά η παρουσία του το Γκάζι. Τις βραδιές που θέλετε να ξεφύγεται απο τα γνωστά μας lesbian bar και να πάτε κάπου όμορφα για ποτό και να είστε και άνετα να το προτιμήσετε!
BarCode
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 84, Γκάζι (1ος όροφος)
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.ka3arma.gr info@ka3arma.gr210 3460667
Αναλυτική Παρουσίαση
BarCode
Big Bar
Διεύθυνση
Φαλαισίας 12 & Ιερά Οδός, Βοτανικός
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.bigbarathens.grbigbarathens@bigbarathens.gr6946282845
Info
Θυμίζει αγγλική καλή pub με μουσικές αγαπημένες, πολύ όμορφο κόσμο και αδυναμία στους bears αλλά θα δείτε και leather boys και θα ακούσετε και το YMCA και Queen. Για τις αρκούδες, τους daddies, τους chubbies και όλους τους φίλους τους. Απολαύστε το ποτό σας σε ένα εντελώς φιλικό και προπαντώς χαλαρό περιβάλλον.
El Cielo
Τηλέφωνο





6906203133


Αναλυτική Παρουσίαση
El Cielo
Fantastico
Διεύθυνση
Αριστοτέλους 37
Τηλέφωνο





210-8819720


Info
Ανοιχτό κάθε βράδυ
Fou
Διεύθυνση
Ιερά Οδός & Κελεού 8, Γκάζι
Τηλέφωνο





210-3466800


Info
Το Fou είναι το πρώτο μαγαζί στο Γκάζι που έβαλε απέξω την rainbow σημαία. Μένει ανοιχτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και όσο πιο αργά πας τόσο πιο γεμάτο είναι. Φιλοξενεί πολλά shows απο Ελλάδα και εξωτερικό, οι μουσικές όσο παιρνάει η ώρα γίνονται πιο ενγχώριες και το κέφι μεγαλώνει. Είναι το must gay ξενυχτάδικο της πόλης μας για αγόρια και κορίστια.
Club
G-Gaz
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 78 & Ιερά Οδός, Γκάζι
Info
Μεγάλος υπέροχος χώρος και με καλοκαιρινό κήπο, άλλαξε όνομα και ταυτότητα αλλά οχι ποιότητα. Δυνατές καλές μουσικές, video clip προβάλονται στις μεγάλες οθόνες και συχνάζει ανάμικτος όμορφος κόσμος.
Bar
Granazi
Διεύθυνση
Λεμπέση 20 & Καλλιρρόης, Μακρυγιάννη
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.granazi.grinfo@granazi.gr210-9244185
Info
Το πιο παλιό διαχρονικό gay bar της Αθήνας με τον πιο υπέροχο ιδιοκτήτη. All time classic, αγαπημένο μέρος με ατμόσφαιρα που δεν θα βρείς πουθενά αλλού στην πόλη μας. Ξυπνάει μνήμες και έιναι απίστευτα ιδιαίτερο, αποτελέι ιστορικό σημείο και στολίδη για την gay Αθήνα. Το καλύτερο gay ποτάδικο της πόλης έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζετε ένας χώρος για να μην θέλεις να φύγεις και τα ποτά να διαδέχεται το ένα το άλλο.
Bar
Group Therapy
Διεύθυνση
Λεπενιώτου 11, Ψυρρή
Τηλέφωνο





210-3234977


Info
Καλές μουσικές, ουσιαστικά το μοναδικό gay μαγαζί στου Ψυρρή. Πολύ όμορφο κόσμο, διοργανώνει κεφάτα parties και διαθέτει επίπεδο ως προς όλα όσα χρειάζεται ένα μαγαζί για να σε κρατήσει.
Inoteka
Διεύθυνση
Πλατεία Αβησσυνίας 3 & Ερμού 105
Μοναστηράκι
WebsiteΤηλέφωνο



www.inoteka.com210-3246446

Αναλυτική Παρουσίαση
Inoteka
Club
Kazarma
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 84 (1ος όροφος), Γκάζι
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.ka3arma.grinfo@kazarma.gr210-3460677
Info
Χαρακτηρίζεται ως το πιο φιλικό και ζεστό gay περιβάλλον στη νυχτερινή Αθηναϊκή ακηνή. Mainstream μουσική από Τετάρτη εώς Κυριακή. Κάθε Πέμπτη ελληνική βραδιά. Όμορφος χώρος και με μεγάλο του ατού την καλοκαιρινή μαγευτική του ταράτσα. Είνα το πρώτο στις προτιμήσεις των αγοριών αλλά και πόλλα κορίτσια το τιμάνε γιατί πραγματικά αξίζει και έχει πολύ κέφι. Σίγουρα θα περάσετε υπέροχα!
Koukles
Διεύθυνση
Ζαν Μορέας 32, Κουκάκι
Τηλέφωνο





210-9248989


Info
(gay, transexual + drag show)
Club
Lamda
Διεύθυνση
Λεμπέση 15 & Λ. Συγγρού, Μακρυγιάννη
WebsiteΤηλέφωνο



www.lamdaclub.gr210-9224202

Info
Το Λάμδα έχει ανακαινιστεί και ομόρφυνε επικίνδυνα, είναι μεγάλο και είναι το μοναδικό gay club που διαθέτει η πόλη μας και έχει dark room. Έχει μια αυθεντική κουλτούρα και συγκλονιστική συνέπεια απέναντι στους πελάτες του. Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να συγχαρείς ένα από τα παλιότερα gay club της Αθήνα και υπάρχουν ακόμα περισσότεροι λόγοι για να το επισκεφτείς. Διοργανώνει θεματικές βραδιές και έχει φιλοξενήσει πολλά πετυχημένα events αλλά έχει και ακόμα φιλοξενήσει τον Φλωρινιώτη, την Έφη Θώδη και πολλά αλλά cult ονόματα. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πάτε με μεγάλη παρέα και να περάσετε υπέροχα.
Bar
Mayo
Διεύθυνση
Περσεφόνης 33, Γκάζι
Τηλέφωνο





210-3423066


Info
Ένα πολύ όμορφος και προσεγμένος χώρος στην πιο gay περιοχή της Αθήνας. Το πιο θετικό που έχει ο χώρος, πέρα από την υπέροχη αυλή του για το καλοκαίρι, είναι ότι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα gay και λεσβιακά στέκια που παίζουν αποκλειστικά ξένη μουσική, αρκετά εμπορική αλλά κυρίως ποιοτική, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε πάρα πολύ καλή ατμόσφαιρα για γνωριμίες και ποτό. Η μουσική του και η εξαιρετική και προσεγμένη διακόσμηση του είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να μαζεύει ένα πολύ καλό κομμάτι του gay και λεσβιακού χώρου. Αξίζει να το κάνετε στέκι σας. Κλειστά Δευτέρα & Τρίτη.
Micraasia Lounge
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.micraasia.gr/dapostolos2001@yahoo.comτηλ:210 3469139 κιν:6945465449
Info
Είμαστε ανοιχτά καθημερινά από τις 20:30
Αναλυτική Παρουσίαση
Micraasia Lounge
Club
Moe Club
Διεύθυνση
Κελέου 1 Γκάζι
Info
Μια σχετικά νέα πρόταση στο χώρο του Γκαζιού. Στο Moe Club θα ακούσετε την τελευταία ελληνική και ξένη mainstream μουσική και θα απολαύσετε το απίθανο 3D animation and visual show που προσφέρει κάθε βράδυ. Ανοιχτά κάθε μέρα από τις 00.00 μέχρι το πρωί!
My Bar
Διεύθυνση
Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή (στάση μετρό "Μοναστηράκι")
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.mybar.grinfos@mybar.gr6932 338551, 6944 862161
Info
Νέο στυλάτο cocktail bar & finger food ανοιχτά κάθε βράδυ απο τις 22.00
Pieros Bar
Διεύθυνση
Τρικόρφων 10 & Αλίτσης
Τηλέφωνο





6949946818


Sammi's Bar
Διεύθυνση
Φυλής 34
Τηλέφωνο





210-8822134


Info
Η άλλη όψη της διασκέδασης στην νυχτερινή Αθήνα.
Αναλυτική Παρουσίαση
Sammi's Bar
Sodade
Διεύθυνση
Τριπτολέμου 10, Γκάζι
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.sodade.grinfo@sodade.gr210-3468657
Info
Δημοφιλές dancing club με video-projector, 2 dance stages με 2 djs αλλά και καλοκαιρινό lounge χώρο με αναπαυτικούς καναπέδες. Το πρώτο gay club στο Γκάζι και το πιο δυνατό, πάντα γεμάτο ακόμα και τις καθημερινές. Η σίγουρη επιτυχία στην βραδινή έξοδο και έκτος απο όλα τα προταιρηματά του, το μεγαλύτερο ατου είναι ο dj.Antonis (ζωγραφίζει στα πλατώ) και είναι και ο πρόεδρος του Fun Club της Eurovision. Κυριακή έως Πέμπτη 11:00μμ έως 04:00πμ Παρασκευή 11:00μμ έως 06:00πμ Σάββατο 11:00μμ έως 06:30πμ
Taxidi Bar
Διεύθυνση
Ζαγρέως 23 & Κωνσταντινουπόλεως 46, Γκάζι
Τηλέφωνο





694703100


Info
Ανοικτά κάθε βράδυ από 8.30 μ.μ. Δευτέρα & Τρίτη κλειστά.
Test me
Διεύθυνση
Πιπίνου 64
Τηλέφωνο





210-8226029


Trap
Διεύθυνση
Σπύρου Δόντα 10 & Συγγρού
Τηλέφωνο





210-9222248

Αθήνα, Ελλάδα: Cafe/Bars

Cafe/Bar
Blue Train
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 84, Γκάζι
Τηλέφωνο





210-3460677


Info
Η πρώτη μου στάση κάθε φορά που βγαίνω στο Γκάζι. Χαλαρή ατμόσφαιρα, με παρεϊστικη διάθεση. Καθόλου επιτηδευμένο με την υπέροχη μουσική του Γιάννη να σε προδιαθέτει για τις επόμενες στάσεις που θα κάνετε στο gay village της Αθήνας.
Enmerei
Διεύθυνση
Καπνοκοπτηρίου 5 & Στουρνάρη, Κέντρο Αθήνας
Website





www.enmerei.com


Info
Ανοικτά καθημερινά από 11.00 π.μ. μέχρι αργά το βράδυ.
Αναλυτική Παρουσίαση
Enmerei
Fantaseed
Διεύθυνση
Τριπτολέμου 8, Γκάζι
Higgs
Διεύθυνση
Ευπολίδος 4 & Απελλού 2, Πλ. Κοτζιά
WebsiteΤηλέφωνο



www.higgs.gr2103247679

Info
Ακριβώς στο ίδιο σημείο της Πλατείας Κοτζιά όπου μπορεί να έπινε καφεδάκι ο παππούς σου, ένα ολόφρεσκο cafe-bar ενώνει την ιστορία της πόλης με το νεανικό κοινό, τα εκλεκτικά μουσικά ακούσματα, το σύγχρονο design και τα αυθόρμητα parties.
Cafe/Bar
S-Cape Rages Cafe
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 84, Γκάζι
Info
Ακριβώς δίπλα από το Blue Train, άλλος ένας σταθμός που πολλοί προτιμούν πριν τις βραδυνές εξορμήσεις στο Γκάζι. Απολαύστε ένα ποτό με την παρέα σας σε χαλαρούς ρυθμούς πριν ανέβουν οι ρυθμοί στην υπόλοιπη βραδιά σας.
internet cafe
Ενυδρείο
Διεύθυνση
Λ. Συγγρού 13 & Λεμπέση, Μακρυγιάννη
WebsiteΤηλέφωνο



www.enydrio.gr210-9212396

Info
Ανοικτά καθημερινές από 07.30 το πρωϊ μέχρι αργά το βράδυ
Cafe
Κίρκη
Διεύθυνση
Αποστόλου Παύλου 31, Θησείο
Τηλέφωνο





210-3466960


Info
Παίρνει όλη την ενέργεια της Ακρόπολης, σε μαγευεί η θέα, ο πεζόδρομος χωρίς αυτοκίνητα, ωραία μεζεδάκια για άραγμα με ουζάκι, στον μέσα χώρο επιτραπέζια παιχνίδια, μεγάλες παρέες να διασκεδάζουν, καλή κουζίνα, προσεκτικό σέρβις και μην ξεχνάμε ενα απο τα πρώτα και πιο δυνατά gay & lesbian cafe της Αθήνας, περήφανο και αξιοπρεπέστατο. Μια σταθερή αξία της gay Αθήνας
Μυροβόλος
Διεύθυνση
Γιατράκου 12, Κεραμεικός
Τηλέφωνο





210 5228806


Cafe/Bar
Πολύχρωμο
Διεύθυνση
Λεμπέση 12, Πλ. Τσώκρη, Μακρυγιάννη
Τηλέφωνο





210-9241574


Info
Καφέ/ μπαρ που ανοίγει από τις 9.30 π.μ και κρατάει το κέφι αμείωτο μέχρι αργά το βράδυ. Polihromo Bar for Mature People and their Admirers Πολύχρωμο Bar για ώριμους κυρίους, αλλά και για τους Θαυμαστές τους

Αθήνα, Ελλάδα: Food & Drinks

Almaz
Διεύθυνση
Τριπτολέμου 12, Γκάζι 118 54 Αθήνα
WebsiteEmailΤηλέφωνο

www.almaz.grinfo@almaz.gr210-3474763 και 6948-585585
Info
Το Almaz (διαμάντι στα αραβικά και στα ρωσικά) είναι το νέο υπέροχο στέκι στο Γκάζι που φιλοδοξεί να λάμψει τουλάχιστον όσο υπονοεί το όνομά του. Το πρώην Dirty Str.eat μεταμορφώθηκε σε Almaz και ήδη από τα τέλη του 2006 έδειξε ότι όλα άλλαξαν δημιουργώντας μια χαλαρή ατμόσφαιρα που ποτέ όμως δεν λείπει το αληθινό κέφι. Ξέρετε, εκείνο το κέφι που έρχεται αβίαστα, γιατί απλά περνάς καλά! Όμως, το μυστικό του Almaz είναι η μουσική του! Ανακαλύψτε το!
Bar/Restaurant
Arroyo Lounge
Διεύθυνση
Ικαριέων 8, Γκάζι
Τηλέφωνο





210-3479190


Info
Πολύ όμορφος χώρος με καλλιτεχνικές πινελιές, καλή κουζίνα και ωραίο κόσμο. Μουσικές προσεγμένες και το καλοκαίρι μοναδική ταράτσα που θυμίζει νησί. Μια απο τις πιο καλές προτάσεις για ποτό και φαί σε έναν ακρως φιλικό προς εμάς χώρο. Δευτέρα κλειστά.
Mamaca's
Διεύθυνση
Περσεφόνης 41, Γκάζι
Τηλέφωνο





210-3464984


Restaurant
Prosopa
Διεύθυνση
Κωσταντινουπόλεως 84, Γκάζι
WebsiteΤηλέφωνο



www.prosopa.gr210-3413433

Info
Καταπληκτικό εστιατόριο, άριστη ποιότητα φαγητού, καλή ποικιλία κρασιών στο απέναντι τραπέζι μας καθόταν όλη η παρέα του Παρά Πέντε και θα δείτε πολλούς επώνυμους. Από τα πιο καλά gay friendly εστιατόρια της πόλης μας, με πολύ καλό σέρβις, σεβασμό στον πελάτη, εύπεπτη μουσική και φυσιολογικές τιμές αν λάβεις υπόψην την εξαίρετη κουζίνα και τα γλυκά του. Μην παραλείψετε να το επισκεφτείτε, θα το λατρέψετε.
Cafe/Bar
Εν Μέρει
Διεύθυνση
Στουρνάρη & Καπνοκοπτηρίου 5, Αθήνα
WebsiteΤηλέφωνο



www.enmerei.com210 8223105

Info
Ένα πανέμορφο cafe,bar στην καρδιά της Αθήνας. Έξοχος χώρος και για καλοκαιρινές και για χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες. Άκρως φιλικό περιβάλλον, ο καταλληλότερος χώρος για γνωριμίες και κουβεντούλα, πολύ διακριτικό περιβάλλον που παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται μακριά από τα περίεργα βλέμματα. Οργανώνει πετυχημένα μουσικά αφιερώματα και παρτυ, διαθέτει γευστικότατη κουζίνα και αποτελεί και στέκι καλλιτεχνών. Σίγουρα μια επίσκεψη είναι αρκετή για να σας κερδίσει.
Κανέλα
Διεύθυνση
Κωνσταντινουπόλεως 70, Γκάζι
Τηλέφωνο





210-3476320


Restaurant/Bar
Μυροβόλος
Διεύθυνση
Γιατράκου 12, Μεταξουργείο, 10 436, Αθήνα
Τηλέφωνο





210-52 28 806


Info
Πολύ καλές ποικιλίες, πάντα γεμάτο με κορίτσια, έχει τα σκήπτρα αφού ανήκει στο επιτυχημένο επαγγελματικά δίδυμο των ιδιοκτητών που έχουν το Noiz και το Sodade και αυτό, αυτόματα αποτελεί εγγύηση για όλες του τις ποιότητες, σε μουσική, σε κόσμο, σε φαγητό, σε ποτό σε καταπληκτικές τιμές. Είμαι σίγουρη ότι έχετε ήδη πάει αφού είναι το απόλυτο στέκι για κοπέλες στην πόλη μας.
Σαπφώ
Διεύθυνση
Μ.Αλεξάνδρου 35, Μεταξουργείο
Τηλέφωνο





210-5236447


Info
Από την Ερεσό της Λέσβου στην Αθήνα, η πιο διάσημη καντίνα της Ερεσού με σύσσωμο το προσωπικό της και τις ίδιες άξιες ιδιοκτήτριες άνοιξε ένα υπέροχο μεζεδοπωλειο στην Αθήνα και του χάρισε το όνομα της πιο ιδιαίτερης και σπουδαίας ποιήτρια του νησιού. Ο χώρος είναι μεγάλος και φωτεινός και η ατμόσφαιρα πολύ φιλική και άνετη για όλες τις ευδιάθετες παρέες που εκτιμάνε το καλό πιοτό και φαγητό, το καλοκαίρι απλώνεται όμορφα στον πεζόδρομο έξω και δημιουργεί ένα κλίμα χαρούμενης παλιάς συνοικίας. Ανοιχτά από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.