Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Η Ευρώπη κλείνει το μάτι στους ουδέτερους φύλου προσδιορισμούς...

Η πρόταση για την εισαγωγή του "Φύλο Χ" στα βρετανικά διαβατήρια και η ουδέτερη αντωνυμία "hen" στα Σουηδικά Λεξικά!

Δύο σημαντικά και πολύ συσχετισμένα νέα κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στον κυβερνοχώρο:


Εξετάζεται στην Αγγλία η έκδοση διαβατηρίου ουδέτερου γένους

Mία αυξανόμενη διακομματική υποστήριξη υπάρχει τελευταία στη βρετανική βουλή για την ίδρυση διαβατηρίων ουδέτερου φύλου για τα LGBT άτομα που δεν θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ούτε ως άντρες ούτε ως γυναίκες.

Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Yvette Cooper δεσμεύθηκε να εξετάσει την έκδοση διαβατηρίων με την ένδειξη "Φύλο Χ", ως μέρος μιας συνολικής πολιτικής για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων -την οποία θα προωθήσουν εάν εκλεγούν κυβέρνηση.

Εάν η έκδοση των "ουδέτερων διαβατηρίων" αποφασιστεί, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που θα παρέχει διαβατήρια για τους μη-έμφυλους πολίτες. Μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, και το Νεπάλ.

Τα ουδέτερα φύλου διαβατήρια έχουν την υποστήριξη και άλλων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Η ηγέτης των Συντηρητικών στην Βουλή των Λόρδων, Βαρόνη Tina Stowell, δήλωσε: "Είναι σίγουρα ένα θέμα το οποίο θα ήθελα να εξετάσω και για το οποίο θα ήθελα προσωπικά να μάθω λίγα περισσότερα πράγματα, όπως θα ήθελα να ενημερωθώ και για τα θέματα που ενδέχεται να εμποδίζουν μία τέτοια απόφαση".

H Ηγέτης των Πρασίνων, Natalie Bennett, και ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Don Foster, υποστηρίζουν επίσης την έκδοση βρετανικών "ουδέτερων" διαβατηρίων.

Ένας από τους ανθρώπους που μάχονται για την έκδοση διαβατηρίου ουδετέρου φύλου είναι και η Βρετανίδα non-gender ακτιβίστρια Christie Elan-Cane, που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη ιδέα εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια.

"Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζεται να δηλώνει είτε άντρας είτε γυναίκα, όταν ο πυρήνας της ταυτότητάς του δεν είναι εγγενώς τίποτε από τα δύο."

Πηγή: www.lifo.gr


Η Σουηδία αποφασίζει να εισάγει στο λεξικό της την ουδέτερη αντωνυμία "hen".

Εντωμεταξύ, το επίσημο λεξικό της Σουηδικής γλώσσας θα εισάγει μια αντωνυμία ουδέτερου φύλου τον Απρίλη, όπως ανακοίνωσαν οι συντάκτες της Σουηδικής Ακαδημίας.

Το "hen" θα προστεθεί στο  “han” (αυτός) και το “hon” (αυτή), ως μία από τις 13000 καινούριες λέξεις στην τελευταία έκδοση του επίσημου λεξικού της Σουηδικής Ακαδημίας. To "hen" μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς να δηλώνει καθόλου στοιχεία για το φύλο του ατόμου στο οποίο αναφέρεται.

"Για τα άτομα που ήδη χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη αντωνυμία, αποτελεί προφανώς σημαντική πηγή δύναμης το ότι καταχωρείται πλέον στο λεξικό", είπε ο Sture Berg, ένας από τους επιμελητές.

Η λέξη “hen” επινοήθηκε τη δεκαετία του '60, όταν θεωρήθηκε μη πολιτικά ορθή η παντοκρατορία του “han” (αυτός), και σκοπό είχε να απλοποιήσει τη γλώσσα και να αποφύγει τη χοντροκομμένη κατασκευή του "αυτός/αυτή". Όμως η λέξη δεν καθιερώθηκε ποτέ στην πραγματικότητα.

Το “hen” ήρθε και πάλι στο προσκήνιο γύρω στο 2000, όταν το οικειοποιήθηκε η transgender κοινότητα της χώρας, και έκτοτε η χρήση του έχει γίνει πολύ διαδεδομένη.

Πλέον το βρίσκουμε σε επίσημα έγγραφα, σε νομικούς κανονισμούς, στα κείμενα των media και στα βιβλία, και έχει αρχίσει να χάνει κάπως τις φεμινιστικές-ακτιβιστικές συνδηλώσεις του.

Το Λεξικό της Σουηδικής Ακαδημίας ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια, με τις καινούριες καταχωρήσεις να αποφασίζονται βάση της συχνότητας και σχετικότητάς τους. Η καινούρια έκδοσή του θα βγει στην αγορά στις 15 Απριλίου.

Πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου