Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Πώς η Μαφία Eίχε υπό τον Έλεγχό της τη Γκέι Σκηνή της Νέας Υόρκης

Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρεσεϊ έζησαν την «έκρηξη» του οργανωμένου εγκλήματος όντας τα δύο κέντρα της κυριαρχίας των μαφιόζων στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, η γκέι σκηνή είχε τεράστια άνθιση.
Η μαφία -που είχε τον ασφυκτικό έλεγχο της νυχτερινής ζωής από το τέλος της ποτοαπαγόρευσης- εντόπισε ένα κενό στην αγορά. Υπήρχε ένα εντελώς νέο ακροατήριο που ήθελε να πάει στο μπαρ ή το νυχτερινό κλαμπ για να βιώσει τότε την πολυτέλεια του να βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους γκέι ανθρώπους. Στον απόηχο της ποτοαπαγόρευσης, αναπτύχθηκε μια νέα underground σκηνή και, φυσικά, η μαφία ήθελε να μπει στο παιχνίδι. Αυτό που ακολούθησε ήταν χρόνια μαστροπείας, οικονομικής εκμετάλλευσης, ενώ το αστυνομικό τμήμα αγνοούσε εντελώς τις διατυπωμένες ανησυχίες της LGBT κοινότητας και κουτσομπολίστικα αρχεία του FBI για τις σεξουαλικές προτιμήσεις ορισμένων μαφιόζων.
Ο Phillip Crawford Jr, συγγραφέας του βιβλίου The Mafia and the Gays, υποστηρίζει ότι η μαφία ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ιδιοκτήτης των παράνομων νυχτερινών κέντρων. Λέει ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα αναπόσπαστο μέρος του κινήματος LGBT, που πυροδότησαν τις ταραχές του Stonewall και επέτρεψαν στη γκέι κοινότητα να ανθίσει. Του τηλεφωνήσαμε για να μιλήσουμε για όλα αυτά.
VICE: Γεια σου, Phillip. Πότε άρχισε η σχέση ανάμεσα στη γκέι κοινότητα και τη μαφία;Phillip Crawford Jr: Η μαφία ήταν πίσω από πολλά παράνομα ξενυχτάδικα στις μεγάλες πόλεις, όπως είναι το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, κατά την ποτοαπαγόρευση. Αφού έγινε άρση της ποτοαπαγόρευσης, οι κρατικές υπηρεσίες νομιμοποίησαν τα μπαρ θέτοντας αόριστους κανονισμούς εκεί όπου επικρατούσε αναρχία και ηθική αισχρότητα, με τρόπο όμως που ερμηνεύτηκε ότι απαγορευόταν η εξυπηρέτηση των γκέι. Κατά συνέπεια, η μαφία χρησιμοποίησε την εμπειρία της στα παράνομα ξενυχτάδικα και άνοιξε γκέι μπαρ, γεγονός που προϋπόθετε χρηματισμό των αστυνομικών τμημάτων και των Αρχών που ασχολούνταν με το θέμα της παραγωγής και εμπορίας οινοπνευματωδών, των κρατικών υπηρεσιών οι οποίες ήταν επιφορτισμένες με την εφαρμογή αυτών των γεμάτων διακρίσεις νόμων.
Φαίνεται σαν μια ασυνήθιστη μίξη.Λοιπόν, η μαφία δεν ενδιαφερόταν πολύ για να επιβάλει τα κοινωνικά ήθη ή να σεβαστεί τους κρατικούς κανονισμούς. Ο Ernest Sgroi Sr, μία από τις βασικές βιτρίνες των γκέι μπαρ, που ήλεγχε ο μαφιόζος Vito Genovese στο Greenwich Village, πήρε την πρώτη του άδεια πώλησης οινοπνευματωδών μετά την άρση της ποτοαπαγόρευσης. Είχε δεσμούς με μερικά από τα πιο δημοφιλή γκέι μπαρ στη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων, συμπεριλαμβανομένων των Bon Soir και Lion, που ξεκίνησαν σαν νυχτερινά κλαμπ με ζωντανή ψυχαγωγία τα οποία έλκυαν τόσο στρέιτ όσο και γκέι θαμώνες αλλά τελικά έγιναν κατά κύριο λόγο γκέι μπαρ. Στο Lion η Barbra Streisand έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο τραγούδι το 1960.
Άρα, πιστεύεις ότι η μαφία εκμεταλλεύτηκε τη γκέι κοινότητα για να έχει οικονομικές απολαβές;Η μαφία ήλεγχε τα περισσότερα γκέι μπαρ λόγω του ότι ήταν παράνομα και οικονομικά στηρίζονταν από τη γκέι κοινότητα. Αυτό για τους μαφιόζους είχε, από τη μία, νομικό ρίσκο και, από την άλλη, τους επέτρεπε να απολαμβάνουν μια σχεδόν μονοπωλιακή θέση. Εξάλλου, πού αλλού θα μπορούσαν να συναντηθούν οι γκέι; Συνήθως, υπήρχαν υψηλές χρεώσεις στην είσοδο και απαίτηση ελάχιστης κατανάλωσης. Επιπλέον, οι γκέι διέτρεχαν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκβιασμού από τα αφεντικά της Μαφίας. Η εκμετάλλευση της γκέι κοινότητας από τη μαφία ήταν ένας από τους λόγους που το 1969 έγιναν οι διαδηλώσεις έξω από το Stonewall Inn. Πράγματι, μετά τις διαδηλώσεις του Stonewall, ένας από τους βασικούς στόχους των ακτιβιστικών ομάδων όπως ήταν οι Gay Activists Alliance και Gay Liberation Front ήταν να διώξουν το οργανωμένο έγκλημα από τα γκέι μπαρ.

Γνωρίστε τη νέα γενιά ακτιβιστών του ελληνικού LGBTQ κινήματος της Ελλάδας. Δείτε «Το Φιλί των #PoustiRiot τα Θεοφάνεια στον Πειραιά».

Άλλαξε τίποτα;Δυστυχώς, τα παράπονα της LGBT κοινότητας ότι τα γκέι μπαρ λειτουργούσαν υπό τον έλεγχο της μαφίας συνέχισαν να αγνοούνται για χρόνια από την Αστυνομία και τις κρατικές Αρχές. Με το απελευθερωτικό κίνημα, τα γκέι μπαρ έγιναν χρηματομηχανές για τις φαμίλιες της νεοϋορκέζικης μαφίας.
Στο βιβλίο σου γράφεις ότι η μαφία εκπόρνευε και γκέι άνδρες.Τα γκέι μπαρ ήταν τμήμα των παράνομων επιχειρήσεων που περιελάμβαναν επίσης το εμπόριο σαρκός. Για παράδειγμα, ο Ed «the Skull» Murphy, ένας πρώην επαγγελματίας παλαιστής που έγινε μπράβος σε γκέι μπαρ, είχε πάθος για νεαρά αγόρια και τα εκπόρνευε μέσω των μπαρ στα οποία εργαζόταν. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ερεύνησε το ρόλο της μαφίας στη διαχείριση των γκέι μπαρ και τη μαστροπεία ανήλικων αγοριών, στο πλαίσιο της επιχείρησης Operation Together, στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Αλλά, σύμφωνα με τον Βοηθό Περιφερειακού Εισαγγελέα Paul Flaxman, η επιχείρηση σταμάτησε με παρέμβαση εκ των άνωθεν λίγο πριν από την απαγγελία κατηγοριών, καθώς εμπλέκονταν ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.
Αυτή η δραστηριότητα περιοριζόταν μόνο στη μαφία;Μίλησα με έναν συνταξιούχο, πλέον, ντετέκτιβ, ο οποίος εργαζόταν ως μυστικός του Ηθών στην επιχείρηση Operation Together και ανέφερε μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο της ψυχαγωγίας, οι οποίοι φέρονταν να τα έχουν με ανήλικα αγοράκια. Επιπλέον, η μαφία ήταν πίσω από πολλά go-go μπαρ. Για παράδειγμα, ο Matty Ianniello, ο αρχηγός της γενοβέζικης μαφίας, ο οποίος ήλεγχε μεγάλο μέρος της γκέι νυχτερινής ζωής στη Νέα Υόρκη, βρισκόταν πίσω από το Hay Market στην Τάιμς Σκουέαρ, όπου γενναιόδωροι άνδρες μπορούσαν να βρουν νεανική συντροφιά.
Δεν φαίνεται περίεργο, με δεδομένη την στερεοτυπική ομοφοβική εικόνα των Μαφιόζων, ότι εμπλέκονταν τόσο στενά με τη γκέι σκηνή;Οι περισσότεροι μαφιόζοι είναι κοινωνιοπαθείς που ενδιαφέρονται μόνο να βγάλουν χρήματα και όλη τους τη ζωή ασχολούνται με το εμπόριο ναρκωτικών, την παραγωγή πορνογραφίας, βάζουν στοιχήματα και παίζουν ξύλο με τους αντιπάλους τους. Η διεύθυνση των γκέι μπαρ είναι ένα σχετικά μικρό διάλειμμα. Φυσικά, πολλοί μαφιόζοι είχαν ομοφοβική τάση και συχνά εξέφραζαν την περιφρόνησή τους για τους γκέι θαμώνες, αλλά γενικά υπήρχε μια καλοήθης ανοχή για την LGBT κοινότητα που βασιζόταν σε οικονομικά συμφέροντα και διαχώριζαν την προσωπική τους ζωή από τις επαγγελματικές υποθέσεις.
Υπήρχαν μέλη της μαφίας που ενεπλάκησαν με τη γκέι σκηνή με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο;Από τις πρώτες μέρες ύπαρξης της αμερικανικής μαφίας έως σήμερα, υπάρχουν πολλοί σοφοί γκέι τύποι αν και κινούνται στον υπόκοσμο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έγγραφα του FBI, ο David Petillo ήταν γκέι. Το 1936, ο 18χρονος Petillo συνελήφθη με τον Lucky Luciano επειδή λειτουργούσαν γυναικείους οίκους ανοχής και, αφού αποφυλακίστηκε το 1956, έγινε μελος της οικογένειας Genovese και άρχισε να ασχολείται με τα γκέι μπαρ και το εμπόριο του σεξ, τη δεκαετία του 1970. Τον John D' Amato, αρχηγό των DeCavalcante, τον «καθάρισαν» το 1992 επειδή ήταν γκέι και ο δολοφόνος του, ο Anthony Capo, είπε στο δικαστήριο ότι «κανένας δεν πρόκειται να μας σεβαστεί εάν έχουμε γκέι αφεντικό να συμμετέχει στις συζητήσεις για τις δουλειές της Cosa Nostra». Πιο πρόσφατα, ο Robert Mormando, κάποτε εκτελεστής των Gambino, αποκάλυψε ότι ήταν γκέι το 2009, αφού μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.
Πόσο διήρκεσε ο δεσμός ανάμεσα στη γκέι σκηνή και τη μαφία; Έχει πάψει να υφίσταται πλέον;
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι φαμίλιες Genovese και Gambino ίσως έχουν ακόμα κρυφό ρόλο σε ορισμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, τα περισσότερα γκέι μπαρ σήμερα διευθύνονται από νόμιμα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα. Το (σχεδόν) μονοπώλιο της μαφίας στα γκέι μπαρ «έσπασε» στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έθεσαν στο στόχαστρο, με επιθετικό τρόπο και σε πολλαπλά επίπεδα, οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη. Ακολούθησαν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του Matty Ianniello και αρκετών συνεργατών του διότι ξάφριζαν μετρητά από αρκετά γκέι μπαρ και στριπτιτζάδικα που του ανήκαν στην Τάιμς Σκουέαρ για να αποφευχθεί η φορολόγηση των εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου