Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Tα Παιδιά στη Νορβηγία Μπορούν Νομικά να Αλλάξουν το Φύλο τους

Εικονογράφηση: Ole Tillmann

Η νορβηγική κυβέρνηση, προσφάτως, πρότεινε νόμο που δίνει σε 7χρονα παιδιά τη δυνατότητα να αλλάζουν το φύλο τους νομικά - με τη συγκατάθεση των γονέων τους. Βάσει του νέου συστήματος, τα παιδιά δεν θα επιτρέπεται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου - μόνο οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να υποβληθούν στη διαδικασία.
Ο νέος νόμος έχει λάβει θετικά σχόλια στη Νορβηγία, εν μέρει, επειδή ο προηγούμενος θεωρούνταν αρκετά μεσαιωνικός. Πριν, για να αλλάξεις νομικά το φύλο σου, έπρεπε πρώτα να περάσεις από ψυχολογικές εξετάσεις, επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου και στείρωση.

«Το (προηγούμενο) σύστημα ήταν απαράδεκτο και δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Για αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να προτείνω ένα εντελώς νέο σύστημα που κάνει πολύ πιο εύκολη τη νομική αλλαγή του φύλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Yπουργός Υγείας και Υπηρεσιών Περίθαλψης της Νορβηγίας, Bent Høie.
Τα εύσημα για την ανάδειξη του ζητήματος στη Νορβηγία ανήκουν στην John Jeanette Solstad Remø. «Ο πρώην πλοίαρχος υποβρυχίων του νορβηγικού πολεμικού ναυτικού συνειδητοποίησε ότι, στην πραγματικότητα, ήταν γυναίκα. Aλλά δεν ήθελε να υποβληθεί σε όλη αυτή τη σωματική παρέμβαση», δήλωσε στο VICE ο Gerald Kador Folkvord, πολιτικός σύμβουλος και συντονιστής της Διεθνούς Αμνηστίας για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πήρε πάνω της αυτόν τον αγώνα, λέγοντας ότι θα έπρεπε εκείνη να αποφασίσει ποια είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου